Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които ускоряват метаболизма

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храни, които ускоряват метаболизма

За да се ускори обмяната на веществата има храни, които стимулират метаболизма и подтикват организма към по-бързо изгаряне на калории. Това са термогенни храни и по принцип ги консумирате под една или друга форма, просто не в достатъчно количество.
Люти храни, като чесън, семена от синап или приготвената от тях горчица, кимион и лютите червени чушки ускоряват метаболизма и засилват храносмилането.
Червеният пипер помага в борбата с наднорменото тегло

diet 2015

Чесънът е невероятен природен антибиотик, вкусен продукт за много рецепти, освен това съединения на сярата в екстракти от чесън проявяват силен ефект в борбата със затлъстяването –понижават количеството телесни мазнини, понижават количествата триглицериди в кръвта и нормализират кръвната захар при необходимост.

Куркумата също допринася за по-бърз метаболизъм. Съдържа куркумин, който е известен със способността си да потиска развитието на адипозни клетки, изграждащи мастните тъкани. Куркумин има и антиоксидантен ефект изразен в защитата на сърдечносъдовата система. Самият куркумин води до положителен стрес в клетките на някои тъкани, стимулирайки ги да изгарят повече мастни запаси.

Джинджифил и канела също насърчават по-усилено изразходване на енергия от клетките. Канелата има и регулиращ ефект върху метаболизма на въглехидратите, потиска производството и отлагането на мазнинни запаси от енергия и забавя храносмилането, което води до засищане с по-малки порции храна.
Ефективно отслабване с помощта на канела

Ginger-Tea1
Може да приготвяте и напитки. Чай от джинджифил е позната и вкусна напитка, към която може да добавите лимон, мед, мента.
Женшен – стимулира щитовидната жлеза и повишава метаболитната скорост. Може да се пие като чай..
Зелен чай – богат на полифеноли и антиоксиданти, които помагат на тялото по-бързо да изгаря калориите. Освен това зеленият чай има лек термогенен ефект, който увеличава изразходването на енергия и калории.
Коприва – с коприва може да се приготвят много рецепти. Може да се добавя към смути или като чай. Освен противовъзпалителни копривата има и термогенни свойства, които стимулират метаболизма, като стимулира на щитовидната жлеза.

Публикация The Top Fat-Burning Foods в health.com препоръчва следните продукти заради техния термогенен ефект за ускоряване на обмяната на веществата –
Люти чушки – капсаицинът, който съдържат загрява тялото и го кара да гори допълнителни калории
Пълнозърнести храни (овесени ядки, кафяв ориз, защото са богати и на фибри)
Постно месо – протеините имат висок термогенен ефект – около 30% от калориите, които съдържат се изгаря по време на храносмилането (например порция пилешки гърди, ако съдържат 300 калории то 90 калории се изразходват при храносмилането)
Нискомаслени млечни продукти – богати са на калций и витамин D, което спомага за запазване и изграждане на мускулна маса, която е от съществено значение за поддържането на добър метаболизъм. (под нискомаслени нека не са разбира обезмаслени, а такива като кисело мляко, извара)
Зелен чай – може да го пиете като чай, а може да съхранявате кана зелен чай с лимон в хладилника
Леща – една купичка леща може да покрие 35% от необходимото желязо за ден. 20% от хората имат дефицит на желязо, а когато липсва метаболизма се забавя
Както виждате това са познати и достъпни продукти. Остава само да ги включваме по-често в храненето си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории