Гъбите – суперхрана срещу Алцхаймер
Добави към моето меню
Гъбите са продукт достъпен през цялата година с който могат да се приготвят много рецепти. Освен, че са вкусни те са диетични и полезни.
Ново изследване показва, че гъбите съдържат биоактивни съединения, които могат да намалят или отложат развитието на невродегенеративни процеси, участващи в болестта на Алцхаймер, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.
Гъбите са суперхрана срещу Алцхаймер
Такива свойства имат някои ядливи и медицински гъби. Те засилват растежа на нервите в мозъка и предпазват от причинителите на възрастови заболявания.
Учените от университета на Малайзия са анализирали научна информация за гъбите и активните им съставки срещу деменция. Те са избрали 11 различни вида гъби и са изследвали ефекта им върху мозъците на мишки и плъхове.
Резултатите показвали, че всички изследвани гъби са увеличили производството на растежен фактор за нерви, който участва също в поддържането, разпространението и оцеляването на определени нервни клетки в мозъка. Това подобрява регенерирането на периферните нерви – мрежата от двигателни и сензорни нерви, която свързва главния и гръбначния мозък.
Стимулирането на производството на растежния фактор може също да предпазва невроните от химически вещества, които убиват клетките.
Особено полезни за мозъка са няколко азиатски медицински гъби, като рачи крак, лъвска грива и рейши. (за съжаление в списъка не попадат печурки и други срещани у нас гъби)