Последни Рецепти
Последни Статии

Хелоуин

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Хелоуин
Името на празника Halloween идва от католическия празник All Hallows’ Even /навечерието на Вси светии/

tikva-karving-11
любим празник с трепета от маските, запалените тиквени фенери, получените бонбони, празник за децата и за нас порастналите деца с приготвянето на костюмите, сладките и запалването на тиквените фенери

halloween32
Какво приготвяме у дома за Хелоуин
Отговора е малки прости неща с желание:
1. Тиквен фенер, който слагаме на прозореца да се вижда отдалече
2. Една малка тиква, като ваза в която има есенни цветя – хризантеми и астри
3. Сладкиши с тиква – любимото тиквено руло с извара, печена тиква с мед и орехи или пълнена тиква с плодове, чудесна изненда за Хелоуин
4. Много сладкиши и бонбони, защото не знаеш кой ще позвъни на вратата и с колко страшен костюм ще бъде
5. Сандвичи, страшни сандвичи от които се показват пръсти на вешица от кремвирш и нокти от кетчуп или печена чушка
6. Печени кестени, защото носят аромата и вкуса на есента

Проблем е как да се празнува Хелоуин в София
– децата ще се съберат, ще се маскират, но не бива да се прилагат американските традиции по нашите улици, защото има разлика в поколенията, в разбиранията. Нека децата да се съберат да им бъде весело и интересно, могат да се организират и да има награда за най-интересния или за най-стращния костюм. Случайно или не, утре е Денят на Будителите, децата не са на училище, дори в това може да се търси преплитане на традиции, идеи и култура.
У дома на мен ми е приятно да бъде весело, тиквите са оранжеви и носят топлата оранжева красота на есента, а това е най-важното да има светлина и топлина.

В навечверието на празника Вси Светии
Всяка година, когато есента е факт, в последните дни на октомври, в повечето американски домове се преселват прилепи и паяци, вещици и рицари, в прозорците се запалват тиквените фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните. И когато настъпи дългоочакваният и любим ден, всяко дете може да си сложи маска на лицето и да почука дори на непозната врата, да викне “Бау!” и за това да получи шепа пъстри бонбони – това е страшният празник Хелоуин!
Това е любимият празник и на моите деца, а приготовленията за Хелоуин са приятни защото са свързани със светлината, изненадата и спонтаността на детския смях

Хелоуин се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември.

Истороя на празника Хелоуин
Древните келти празнували своята Нова Година – Samhain. В края на октомври те прибирали последната си реколта. те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята. Те търсели живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, които били запалвани от друидите жреци. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. сл. Хр. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника звучи като All Saint’s Day или Hallowmas или All Hallows. Хората продължавали да отбелязват деня в навечерието на празника на Вси светии, палели огньове и чествали Самхейн и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). В средновековния английски език наричали празника All Hallows’ Eve или съкратено Halloween и се произнася Халоуин както се нарича в САЩ и до днес.

Тиквения фенер се има име – Светещият Джак.
Има ли Хелоуин без тиква? На 31 октомври тиквеният Джек свети в много прозорци. Историята на неговото появяване разказва ирландската легенда за пияницата по прякор свидливия Джек.
Кръстен е на Джек пияницата, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага, Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд

В България
* Православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. В началото на ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.
* има празник, аналог на Хелоуин – Кукерите – българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи, винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни действия като оран, сеитба и други.

***
Американците отбелязват Хелоуин – празника на “нечистата сила”, в навечерието на деня на Вси светии, когато католическата църква почита починалите светци и мъченици.
Смята се, че в Америка Хелоуин е бил въведен от имигрантите от Ирландия, където древните келти празнували на 31 октомври края на старата година и свързвали това със смъртта. Те вярвали, че на този ден душите на мъртвите можели да се върнат на Земята. За да плашат злите духове, келтите се обличали в отвратителни костюми, издълбавали страшни лица върху картофи и ряпа и палели в тях свещи за успокоение на духовете. По-късно ирландските заселници в Щатите пренесли този обичай, като заменили ряпата с тиква и така я превърнали в основен символ на празника.
Името Halloween произхожда от католическия празник All Hallows’ Even /навечерието на Вси светии/. Тъй като празниктът се падал точно преди Деня на душите, двата празника се слели в един. Американците очакват Хелоуин със същото нетърпение, с което очакват и Рождество. В САЩ Хелоуин е всъщност всеамерикански карнавал, за който хората от цяла година подготвят костюмите си.
Тази година най-моден е пиратският костюм. Костюми на пирати, сякаш излезли от популярния филм “Карибски пирати”, могат да се купят от почти всички магазини, продаващи маскарадни костюми. В САЩ е много популярен и костюмът на Супермен, Човека-паяк и Батман, както и костюми на русалки, вещици и вампири.
У нас децата се маскират с подръчни материали и желание

29.10.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized