Сирене халуми
Добави към моето меню
Сирене халуми
Халуми е характерно кипърско сирене, което се произвежда от смес от козе, овче и краве мляко.
Халуми има висока точка на топене, затова често се приготвя като се запече на грил. Така влиза в състава на различни рецепти. Според традиционни рецепти от Кипър увито в ментови листа и оставено да отлежи, то става още по-вкусно, сухо, солено и силно.
Халуми е марка, патентована от Кипър, което означава, че само само Кипър може да произвежда и търгува с продукт под това или подобни наименования. На снимките към статията е сирене Халуми, което е от Гърция. В Карлово също произвеждат, но се предлага като сирене тип Халуми.
По време на гръцката седмица в Lidl купих от сиренето и ви предлагаме 2 рецепти с него. Опаковките в които се предлага е 225 г, нарязва се на парчета, около 12 се получават, което е достатъчно количество за двама и бутилка вино за да стане вечерта по-вкусна.
Сирене халуми на скара
Необходими са ви 1 опаковка сирене (225 г), 2-3 с.л. зехтин, подправки – босилек, мента, салата с която да го поднесете
• Нарязвате сиренето на тънки филийки
• Грил тиган се загрява и се намазва със зехтин
• Поставяте сиренето и след няколко минути обръщате за да се запече от другата страна
• Подредете сиренето в чиния и поръсете с подправки по желание