Последни Рецепти
Последни Статии

Китайски лекари описаха в книга борбата с коронавируса

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Коронавирусът е водеща тема в света. Сякаш историята има една разделителна черта преди и след пандемията. Историята започна в Китай.
Какво научи Китай, сблъсквайки се първи с новия коронавирус – най-важното от китайския опит е описано в наръчник на китайските лекари, разпространен по цял свят на руски и на английски. На бг е налично на сайта Медицински университет Пловдив https://mu-plovdiv.bg/wp-content/uploads/2020/03/Rakovodstvo-COVID-19-March-2020.pdf.

handbook of covid 19 prevention
Handbook of covid 19 Prevention and Treatment
“Войната едва започва”. С тези думи проф. Тинбо Лиан завършва обръщението си в началото на наръчника на китайските лекари за справяне с коронавируса.

В книгата е описано как е организирана работата в лечебните заведения, как работи медицинския екип, какви лекарства и в каква фаза на болестта се дават.
Първият пациент в Китай е регистриран на 1 декември, нулевият така и не е открит. От тази седмица, за първи път след два месеца карантина в провинция Хубей бяха отменени част от ограниченията.

Китайски експерти в момента отказват помощ в редица държави, а препоръките им навсякъде са действията да бъдат по-строги.
Навсякъде по света именно медицинските лица са тези, които препоръчват и определят мерките срещу коронавируса, а въпросите към китайските експерти са най-различни – как се налага социална изолация, какви мерки се предприемат в градовете.
Лекарите, медицинските сестри, фармацевтите са първи, които посрещат вълната от заболелите. Те не издържат често физически и психически, разболяват се. Случва се и у нас.

“Предимно искат да знаят какво е лечението на критично болните, как да понижат процента на смъртност и да увеличат броя на излекувалите се. Искат опит и за действието на антивирусните лекарства и как да предпазят медицинския персонал от инфекции”, коментира Уан Вей.

В наръчника е описано как е организирана една болница, в която има заразени с COVID-19 пациенти. Движението на болнична територия се основава на принципа на три зони с два коридора – заразена зона, потенциално заразена и чиста зона. Между тези три зони има буферни коридори.

Персоналът преминава през стриктно обучение как да работи във всяка една от обособените зони. Разделен е на два екипа, които работят максимум по 4 часа в заразената зона. Те не само работят там, но и живеят там, в изолация и нямат право да излизат без разрешение. Хранителната им диета е подсилена, за да издържат на натоварването и да бъде подсилен имунитетът им. Преди да бъдат допуснати пациентите до болницата, те провеждат онлайн консултация на специално създадена платформа.

“Ние, докторите, разбираме, че трябва да направим каквото е нужно. Най-тежката ни задача са критичните случаи и тъкмо там сме най-необходими”, допълва Дзян Сиаоган.

Китайските лекари въвеждат и строги изисквания за изписване от болница – липса на висока телесна температура най-малко 3 дни, два отрицателни теста, направени през 24 часа. След излизането от болница медицинското наблюдение продължава, налага се и двуседмична карантина, по време на която излекуваният пациент трябва да си мери температурата два пъти дневно, а за него отговаря отделен доктор, който продължава проверка за състоянието му на третия и на шестия месец след изписването.

От наръчника става ясно, че Китай спечели голямата битка, но войната с вируса не приключва там.

Това е един бърз превод на това, което е свързано с храненето.

Някои пациенти с COVID-19 имат гастроинтестинални симптоми (такива като коремна болка и диария) дължащи се на директна вирална инфекция на интестиналната мукоза или на антивирусното и противоинфекциозно лечение. Има съобщение, че чревния микроекологичен баланс е нарушен при пациенти с COVID-19, проявяващ се със значително намаляване на чревните пробиотици като lactobacillus and bifidobacterium. Чревния микроекологичен дисбаланс може да доведе до бактериална транслокация и вторична инфекция, така че е важно да се поддържа балансът на чревната микрофлора чрез микроекологичен модулатор и хранителна поддръжка.

Изводът, който правя, че ако включим в храненето си кисело мляко това е добра превенция – чревните пробиотици като lactobacillus and bifidobacterium, защото те намаляват.

Микроекологична интервенция
(1) Микроекологичните средства (пробиотици, синбиотици и т.н) могат да намалят бактериалната транслокация и вторичната инфекция. Те могат да увеличат доминиращите чревни бактерии, да инхибират вредните чревни бактерии, редуцират продукцията на токсини и намаляват инфекцията причинена от дисбиоза на микрофлората на червата.
(2) Микроекологичните средства могат да подобрят стомашно-чревните симптоми на пациентите. Те могат да намалят водата в изпражненията, да подобрят фекалния характер и честотата на дефекация и да редуцират диарията чрез инхибиране на атрофията на чревната лигавица.
(3) Болница със съответните ресурси може да извърши анализ на чревната флора. Следователно, нарушаването на чревната флора може да бъде открито рано в зависимост от резултатите. Антибиотиците могат да бъдат коригирани своевременно и съответно да се назначат пробиотици. Те могат да намалят шансовете за чревна
бактериална транслокация както и за инфекция, получена от червата.

Хранителна (Нутритивна) подкрепа
Тежките и критично болни пациенти с COVID-19, които са в състояние на силен стрес са с високи нутритивни рискове. Ранните преценки на хранителния риск, стомашно-чревните функции и рисковете от аспирация, както и своевременната
ентерална нутритивна поддръжка са важни за прогнозата на пациента.
(1) За предпочитане е оралното хранене. Ранното интестинално хранене може да осигури нутритивна поддръжка, подхранване на червата, подобряване на чревната лигавична бариера и чревен имунитет, и поддържа чревната микроекология.
(2) Ентерален хранителен път (ентарална – храна за пиене). Тежките и критично болни пациенти често са с остри гастро-интестинални увреждания, проявяващи се като подуване на корема, диария и гастропареза (състояние, при което мускулите на стомаха не функционират нормално). За пациенти с трахеална интубация се препоръчва поставяне на хранителна сонда за постпилорно хранене.
(3) Избор на хранителен разтвор. За пациенти с чревно увреждане препоръчителни за използване са присмляни къси пептидни препарати, които са лесни за чревна абсорбция. За пациенти с добри чревни функциимогат да бъдат подбрани изцяло протеинови препарати със сравнително високи калории. За пациенти с хипергликемия, се препоръчват хранителни препарати, които са полезни за контрола на гликемията.
(4) Енергийно доставка. 25-30 kcal на kg телесно тегло, целевото протеинно съдържание е 1,2-2,0 g/kg дневно.
(5) Средства за хранителна доставка. Инфузията на хранителни вещества с помпа може да се прилага с постоянна скорост, като се започне с ниска доза и тя постепенно се увеличава. Когато е възможно, хранителните вещества могат да се затоплят преди хранене, за да се намали непоносимостта.
(6) Пациенти в напреднала възраст, които са изложени на висок риск от аспирация, или пациенти с очевидно подуване на корема могат временно да бъдат на парентерално хранене. То може да бъде постепенно заменено с диета или ентерално хранене след подобряване на състоянието им.

Китайската медицина използва много билки, които не са познати у нас. Нито може да се осигурят. Тя е с одициален статут в Китай и най-важното е, че лечението се определя спрямо отделния човек, а не както в официалната (западна) медицина. Но може да е полезно за някои от нас. Чаша чай може само да помогне. както се казва чаша билков чай и грижа лекуват всяка болест.

ТРАДИЦИОННА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ЛЕЧЕНИЕТО
Инфекцията с COVID-19 може да бъде разделена на ранен, междинен, критичен и възстановителен етапи. В началния стадий, заболяването има два основни типа: “мокри бели дробове” и “външен студ и вътрешна топлина“. Междинният етап се характеризира с “прекъсващ студ и топлина.” Критичният стадий се характеризира с „вътрешен блок на епидемичен токсин“. Етапът на възстановяване се характеризира с „дефицит на qi в белия дробове и далака“. Заболяването първоначално принадлежи към синдрома на мокрия бял дроб. Поради треска се препоръчват както периодични
студени, така и топлинни лечения. В средния етап студът, влажността и топлината съжителстват, принадлежащи към „студено-топлинна смес“ по отношение на класификацията на Китайската традиционна медицина (КТМ). Трябва да се имат
предвид както студената, така и топлинната терапия. Според теорията на КТМ топлината трябва да се лекува със студени лекарства. Но студените лекарства увреждат Ян и водят до студен далак и стомах и студено-топлинна смес в средата на Jiao. Ето защо на този етап трябва да се имат предвид както студените, така и топлинните
терапии. Тъй като симптомите на студена топлина обикновено се наблюдават при
пациенти със COVID-19, студената топлинна терапия е по-добра от другите подходи.
Терапия базирана на класификацията:
(1) Мокри бели дробове: Ephedra Herb 6g, Semen Armeniacae Amarumg 10 g, Coix Seed 30 g, Liquoric Root 6 g, Baical Skullcap Root 15 g, Huoxiang 10 g, Reed Rhizome 30 g, Cyrtomium Rhizome 15 g, Indian Buead 20 g, Китайски Atractylodes Rhizome 12 g, кора от Magnolia Officinalis 12 g.
(2) Външен студ и вътрешна топлина:
Herba Ephedrae 9 g, Fibrosum 30 g, Semen Armeniacae Amarumg 10 g, Liquoric Root6 g, Baical Skullcap Root 15 g, Pericarpium Trichosanthis 20 g, Fructus Aurantii 15 g, Officinal Magnolia Bark 12 g, Tripterospermum Cordifolium 20 g, White Mulberry Root-bark 15 g, Pinellia Tuber 12 g, Indian Buead 20 g, Platycodon Root 9 g.
(3) Междинно студена топлина:
Pinellia Tuber 12 g, Baical Skullcap Root 15 g, Golden Thread 6 g, Dried Ginger 6 g, Chinese Date 15 g, Kudzuvine Root 30 g, Costustoot 10 g, Indian Buead 20 g, Thunberg Fritillary Bulb 15 g, Coix Seed 30 g , Liquoric Root 6 g.
(4) Вътрешен блок на епидемичния токсин:
Използвайте cheongsimhwan за лечение.
(5) Qi дефицит на белите дробове и далака :
Membrane Milkvetch Root 30 g, Pilose Asiabell Root 20 g, Roasted Largehead Atractylodes Rhizome 15 g, Indian Buead 20 g, Fructus Amomi 6 g, Siberian Solomonseal Rhizome 15 g, Pinellia Tuber 10 g, Tangerine Peel 6 g, Wingde Yan Rhizome 20 g , Semen Nelumbinis 15 g, Chinese Date 15 g.
Пациентите в различни етапи трябва да използват различни подходи. Една доза на ден. Сварете лекарството във вода. Вземете го всяка сутрин и вечер.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории