Последни Рецепти
Последни Статии

Кои са най-опасните храни за сърцето

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Това са симптоми, които ако усетите посетете вашия лекар – продължителен задух, болка в гърдите, дискомфорт, неразположение, отпадналост. Така можем да установим още най-ранните изменения в сърдечно-съдовия статус.
Тежест в гърдите, която е на широка площ и не се влияе от дишането, изтръпване на лявата ръка, на долната челюст, болка между плешките, световъртеж са симптоми, които никога не бива да се пренебрегват.
В случаите, когато те са предизвикани от заболяване на сърцето, може да се стигне и до фатален изход.

insult

За да се сведе до минимум рискът от сърдечно-съдови заболявания, в храненето на човек не само трябва да се включат полезните за организма продукти, но е нужен и отказ от особено вредните храни. Това коментира пред в. „Ла Вангуардия“ кардиологът Пабло Канепа, предаде РИА Новости.

radishes pix
Сандвич от филийка пълнозърнест хляб със семена, украсен с тънко нарязани репички
Най-полезните храни за сърцето

Особено опасно за сърцето е червеното месо. То съдържа много наситени мазнини, приемът на които трябва да бъде ограничаван. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои видове риба. В храненето може да се включат по-диетични меса – например пилешко или пуешко.

Освен това не е лошо да се избягват печива за закуска, както и полуфабрикати – готови и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която повишава нивото на „лошия“ холестерол, помага за увеличаване на теглото и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и диабет тип 2.

Не трябва се употребяват безалкохолни и енергийни напитки – освен кофеин, те съдържат много захар и други вредни вещества. Възбуждат нервната система, което на свой ред може да доведе до сърдечни проблеми.

Важно е да се намали и употребата на сол, за да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане.

Алкохолът, както сметаната и маслото също трябва да бъдат ограничени.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории