Последни Рецепти
Последни Статии

Ръцете

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Ръцете подсказват какво е здравословното състояние на организма
Ръцете са източник за различна информация – по тях като по книга може да се разбере не само за миналото и бъдещето на човека, неговия характер, но и състоянието на неговото здраве

Червените длани например свидетелстват за токсично поражение на черния дроб с възможен хепатит. Мраморният рисунък на дланите пък говори за проблеми във вегетативната нервна система.
Ако кожата на китките на ръцете придобива жълт оттенък, то най-вероятно има изменения в черния дроб или жлъчката (хепатит, камъни в жлъчката, холангит, холецистит).
Кафявите петна говорят не само за възрастта (нарушения в пигментната окраска на кожата, характерни за възрастните хора), но и означават проблеми с жлъчката.
Ако кожата на китките, особено на дланите се лющи на малки парченца, то това е свидетелство за недостига на витамини А и D. Ако дланите се лющят на по-големи частици, е добре да се обърнем към дерматолог – вероятно става въпрос за гъбично заболяване.

Температурата на ръцете е барометър на състоянието
Студените ръце са признак за нарушение в периферното кръвообращение – на организма не му достига витамин В12. Трябва да се погрижим за неговото набавяне с помощта на витаминни препарати или да добавим в менюто си продукти, които го съдържат в по-големи количества: млечни продукти, месо, риба, гъби, фасул, зеле.
Ако дланите горят, това означава, че черният дроб не се справя с интоксикацията, предизвикана от натравяне с лекарства, алкохол или химически вещества.
Синдромът на “пълзене на мравки” по дланите означава, че тялото има проблеми с ендокринната система.
Влажните ръце също са показател за ендокринни проблеми, например хиперфункция на щитовидната жлеза. Обратно – сухотата и бледността на дланите свидетелстват за хипофункция.
Петната по върховете на пръстите също показват проблеми със здравето.
Ако на човек често му изтръпват кутретата, той трябва да се обърне към кардиолог – тези проблеми са свързани със сърдечно-съдовата система. Изтръпването на палците от друга страна свидетелства за проблеми в дихателната система.
Ако по краищата на пръстите ви са се появили надлъжни гънки, приличащи на бръчки, трябва да обърнете внимание на ендокринната система – възможно е да имате хипотиреоза или захарен диабет.
Ако пръстите имат пурпурен цвят, проблемите са свързани с храносмилателната система. При тъмно-червен или дори лилав цвят трябва да се обърне специално внимание на бъбреците и черния дроб.
Сърбежът по страничната повърхност на показалеца свидетелства за проблеми с дебелото черво.

Пукане в ставите – признак за недостиг на калций
Много интересни изводи могат да се направят, ако обърнем внимание на състоянието на ставите. Твърде гъвкавите стави при общо понижен тонус на мускулите на пръстите означават проблеми с черния дроб и жлъчката.
Пукането в ставите на китките сигнализира за недостиг на калций в организма. Неправилната форма на болезнените стави на пръстите са признак за артроза. Често такива изменения възникват при хора, страдащи от подагра.
Ако ставите болезнено отичат и се появява червенина, трябва незабавно да се обърнете към лекар, защото това е проява на полиартрит.

По формата на ръцете можем да предвидим бъдещите заболявания
Медицината доста отдавна е открила закономерността, че колкото са по-широки дланите, толкова е по-добро здравето. Но хората с широки длани и къси пръсти са склонни към нарушения в системата на кръвообращението и преди всичко – към повишено кръвно налягане.
Тесни длани с тънки пръсти и бледа кожа обикновено имат хората със слаба нервна организация, чувствително реагиращи на резките промени в температурата или атмосферното налягане, смяната на часовите пояси, резките звуци, емоционалното пренатоварване.
Хората с малки китки пък са с много възприемчива вегетативна нервна система: характерни за тях заболявания са бронхиалната астма, възпалението на правото черво, хипотонията (ниското кръвно налягане).
Хората с месести длани имат преди всичко проблеми с кръвообращението – при тях е намалена обмяната на веществата, възможна е хипофункция на щитовидната жлеза.

Точката на болка показва проблеми в конкретния орган
Според китайската медицина точката в самия център на дланта се смята за енергиен център на целия организъм. Ако натиснем рязко върху нея с палеца на другата ръка и усетим пронизваща болка, това означава наличие на сериозни проблеми със здравето.
Болезнеността, която се появява при свиване на палеца назад към китката на ръката, свидетелства за проблеми със сърцето и за начало на исхемична болест.
За патолагия в пикочо-половата система говори силната болезненост при свиването на средния и безименния пръст.
Всичко изброено тук следва да се приема само като показател за възможни здравословни проблеми и на тази диагностика не трябва да се придава абсолютно значение. Тя е само повод да се обърнем за помощ към специалист.

здраве.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории