Последни Рецепти
Последни Статии

здравето на ученика

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Кои са слабите места в здравето на ученика

Най-често децата в училищна възраст страдат от заболявания на опорно-двигателния апарат (от нарушения на стойката до сколиоза и кифоза).
С нарушения в стойката завършват училище 80% от учениците и причините за това са 12-годишното седене в неправилна поза и недостатъчното физическо натоварване.

uchenichka

Ако детето има проблеми със стойката, родителите трябва да търсят не по-рядко от веднъж на 6 месеца помощта на лекар-ортопед. Най-опасната възраст за гръбнака е “първокласната”, т.е. около 7 години и тинейджърската – 12-15 години (периодът на половото съзряване). Именно през тези периоди децата най-често получават сколиоза.

Вторият проблем са очите. Учениците трябва да посещават офталмолог задължително поне веднъж годишно, за предпочитане е преди началото на учебната година. През миналата учебна година детето може да не се е нуждаело от очила, но през тази те да са задължителни. Добре е също на децата да се дават витамини и добавки, полезни за очите, например съдържащи такива съдържащи лутеин, зеаксантин, боровинки.

Трябва да се обръща нужното внимание и на стомаха на детето. Гастритът е най-често срещаното стомашно-чревно заболяване в ученическата възраст. Затова е препоръчително учениците да имат специален режим на хранене – поне 4-5 пъти дневно. Закуската трябва да бъде топла и питателна, а вечерята да се състои от лесно усвояващи се продукти като зеленчуци и млечни изделия.
По възможност, докато са в училище децата трябва да се хранят не само със сандвичи, но и с топли храни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории