Доматен сос на фурна
Добави към моето меню
Доматен сос на фурна
рецепта за запечен доматен сос, в края на лятото да се насладим на узрелите от слънцето домати, поднесени с препечени филиики или брускети
1 кг домати
1 глава кромид лук
2 моркова
2 – 3 склилидки чесън
2 с.л. зехтин
2 ябълки
* Доматите се бланшират и се потапят в студена вода, след което се обелват и нарязват на парчета;
* В голяма тава се слагат нарязаните домати, почистените от семената о обелени тънко ябълки, нарязан на кръгове лук, морковите, нарязани на кръгчета и чесъна;
* Зеленчуците се поливат със зехтин и се разбъркват;
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40 минти;
* Запечените зеленчуци се поставят в блендер, заедно със соса, отделен при печенето и се пасира;
* В зависимост от ястието с което ше поднесете соса можете да му сложите каперси – за риба, маслини – за брускети, босилек – ако ще го поднесете с паста. Много добре се съчетава с пиле или скара.
Идея: ако соса е гъст може да се разреди до желаната контистенция
Този сос приготвих за домашни ръжени бисквити. Когато сме на вилата и камината гори обичам да приготвям домашен хляб и други неща във фурната на камината. През септември вечерите са хладни и палим камината – така заедно с топлината на камината приготвям и вечерята.