Хитринки в кухнята от Джейми Оливър
Добави към моето меню
Джейми Оливър иска да вдъхнови хората по целия свят да се хранят по-здравословно, като същевременно да намалят парите, които харчат за продукти. Той представя някои от най-икономичните си, но изумително вкусни рецепти, които е събрал до днес.
“Става въпрос да се готви с прости храни. Обикновено това са най-прости продукти, от които се правят елементарни ястия. Те са едни от най-вкусните, които някога съм опитвал”, разказа Джейми.
Продукти за дълголетие от Джейми Оливър
Bombay chicken and cauli, poppadoms, rice and spinach
Рецепта от Бомбай – пиле с карфиол, ориз, спанак и papadum (пападам– хрупкав тънък чипс във формата на палачинка, приготвен най-често от тесто от бобови растения, грах или картофи и стъбла от лотос)
Тайните на вкусната и полезна салата
Това са съвети на топ готвача и баща на пет деца как да приготвяме по-вкусни рецепти с достъпни продукти. И нещо много важно как да изхвърляме по-малко храна у дома и да използваме оптимално продуктите с които разполагаме в нашата кухня.
– Ако имате плод, който леко е тръгнал да се поразваля, сложете го с плик във фризера. Може да го ползвате за превъзходен шейк с мляко или мед. Просто го миксирайте веднага, щом го вземете от камерата и ще имате прохладна, здравословна напитка.
– Направете салата от остатъците от зеленчуци – лук, броколи, маруля, домати, зеле. Нарежете ги на ситно и ги разбъркайте добре. Прибавете английска горчица, сол, черен пипер и поръсете с оцет и зехтин.
– Има няколко начина да се погрижите за пресните люти чушки, ако ви е останала половината от необходимото количество. Можете да ги натопите в чаша със сол и да я сложите в хладилника. След седмица ще са годни за новата им роля. Друг вариант: изсушете лютите чушки, които прецените, че скоро няма да са ви необходими. Така те стават по-пикантни и са подходящи за блюда с тесто. Става и да ги замразите, а после да ги настържете в салати. Ако искате, направете люто масло или оцет от тях. Сложете ги в тигана с олио и дръжте на бавен огън, докато омекнат. След това пресипете маслото в бутилка. Или пък ги накълцайте на дребно, сложете в буркан със захар, сол и оцет – разбъркайте добре.
– Чудесен начин да оползотворите втвърдения и застоял хляб, е да го превърнете в кашкавалени крутони. Нарежете го на кубчета и настържете отгоре кашкавал, сипете маслинено олио и розмарин и сложете във фурната за 15 минути. Дръжте, докато крутоните станат златисти и хрупкави.
– Цялото пиле е по-евтино, отколкото да го купувате на части – гърди, бутчета. Затова с подходящ нож можете да изкарате 14 парчета. Има вариант как да направите кожата на бройлера хрупкава, но без дълбокото и вредно пържене. Сложете стар хляб в блендер, направете го на трохи, добавете розмарин, чесън, зехтин, сол и 3-4 лъжици брашно и малко вода. Нека стане на лепкава кашица. Вземете всяко едно от 14-те парчета (предварително мариновани и запечени за 20 минути при 190 градуса) и ги потопете в нея, а после в галетата. Върнете ги във фурната за 40 минути.
– За да спестите от миксове от подправки, стрийте съставките у дома. Например – 4 супени лъжици семена от копър, 2 супени лъжици сух риган, сушена люта чушка, 2 супени лъжици семена от кориандър, супена лъжица черен пипер на зърна и супена лъжица морска сол. Сложете сместа в робота да се смели фино. Можете да добавите малко ситно настъргана лимонова кора. След това изсипете сместа в буркан. Тя е подходяща за пилешко, свинско, печени зеленчуци. Смляната подправка ви спестява една трета от цената от тази в магазина.
– Винаги трябва да имате във фризера спанак, избелени соеви ядки, броколи, карфиол. Другата важна провизия е замразената риба – по-евтина от прясната, подходяща за различни ястия и сосове. Също така такос, питки, плодове, сосове.
– Можете да замразите остатъците от всеки вид сирене, като преди това го настържете и сложите в кутия. После го ползвайте за сосове, канелони и всякакъв вид печено. Или да го добавите към крем супа (става много по-апетитна) или домашни соленки.
– Ароматизирайте оцета с плодове. Пуснете в почти пълна бутилка малини, къпини, боровинки. Ефектът е изненадващ.
– На колкото по-малки парчета нарежете пилешкото месо, толкова по-бързо ще стане готово. Същото важи и за картофите, когато сте решили да ги варите.
– Направете дресинг за салата – смесете 3 части растителна мазнина и 1 част киселина. Експериментирайте, като използвате различни видове олио (бадемово, зехтин, слънчогледово) и замените оцета с лимонов сок. Дръжте дресинга в стъклена бутилка.
– Снабдете се с качествени съдове в кухнята – това ще повиши с 15% кулинарните ви умения.
– Хората, които нямат всички продукти за която и да било рецепта, започват да импровизират и после се чудят защо не е вкусно. Рецептата е като картата – ако не следваш посоките, няма как да стигнеш, докъдето искаш.
– Независимо дали живеете в града или в провинцията, отглеждайте билки, зеленчуци или люти чушлета. Творенията на природата вършат чудеса в организма ви.
Използвайте терасата и перваза на кухненския прозорец като мини градинка.