Последни Рецепти
Последни Статии

Кафето е само повод за разговор

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Историята на турското кафе започва през 15-ти век. И днес то е нещо повече от чаша напитка за турците. То е символ на приятелство, средство за предсказване на бъдещето и повод за бъбрене.

Има една любима мисъл за кафето: “Душата не иска нито чай, нито кафе. Душата иска разговор. Кафето е само повод.”

tursko-kafe-1
Историята на турското кафе

Една чаша се помни 40 години: интересни факти за турското кафе
По Коледа 2014 се организира Първи фестивал на кафето в Истанбул
Интересни факта за турското кафе, подбрани от “Хюриет дейли нюз”:

Турското кафе не е наистина турско
Открито е за първи път в района Кафа на Етиопия и по-късно се разпространява до Йемен през 15 век. От Йемен кафето достига до Истанбул, а от там до Европа. Накратко, би могло да се каже, че европейците са научили за кафето от османците. Нещо повече, първото кафене, регистрирано в световната история, е било отворено в истанбулския квартал Тахтакале.

Как да приготвим турско кафе
За да се направи турско кафе, ви трябват фино смлени кафени зърна, студена вода, захар, чието количество зависи от предпочитанията, и специален съд за кафе, наречен джезве. Джезвето е малък съд с дълга дръжка, обикновено изработен от месинг или мед, използван специално за приготвянето на турско кафе. Кафето се приготвя на бавен огън, за да се образува обилно количество пяна. Този метод на приготвяне и кипване е бил открит през османския период, което прави кафето уникално за тези земи.

tursko-kafe-2

Пяната е тази, която променя всичко…
От гледна точка на културните традиции на турско кафе без пяна не се гледа с добро око, по редица причини е желателно да я има, когато човек пие чаша кафе. Всъщност е напълно възможно да чуете някого да поръчва хубав, богат слой пяна, поръчвайки си турско кафе. И нещо по-важно, пяната помага на кафето да се запази топло за дълго време.

С него се сервира и чаша вода задължително
За гостоприемните турци гостите са важни. Да се види кое те пият първо е учтив начин за домакина да разбере дали са гладни или не. Ако гостът посегне първо към водата, това значи, че е гладен и домакинът приготвя ястие. Второ, водата помага за прочистване на небцето на човек, преди или след като е консумирал кафе. Трето, през османския период тя е помагала да се разбере дали кафето, сервирано на султана, е отровно. Всички ястия, приготвяни за султана, са били опитвани от “чешниджибашъ”, служител в двореца, имащ за задача да опитва храната на султана за отрова. Тъй като кафето се приготвя за един човек, султанът трябва сам да го тества, като излее в него малко вода. Ако се образуват балончета при изливането на водата, това означава, че то съдържа отрова.

Единственото, което се сервира с утайка
Утайката, която остава в малката чашка за турско кафе, се използва за предсказване на бъдещето. Когато кафето се изпие, чашката се покрива с чинийката. После човек си пожелава нещо и обръща чашката наопаки, така че утайката от кафените зърна да образува форми. След като чашата изстине, очертанията се тълкуват. В Турция има приложения за смартфони, при които човек може да изпрати снимка на утайката, а истински предсказатели да изтълкуват какво означават формите по чашата.

Солено кафе за младоженеца
Кафето е в центъра и на друга турска традиция – когато бъдещият младоженец идва със семейството си да иска ръката на булката от баща й и му се поднася солено турско кафе. Преди десетилетия традицията е била такава, че ако момичето не иска да се ожени за младежа, то е слагало много сол в неговото кафе, давайки знак, че отказва предложението. С годините обаче, когато предварително договорените бракове намаляват с бързи темпове, традицията се е променила и сега е задължително младоженецът да пие солено кафе по време на обичая.

Сервира се с локум
Друга стара традиция е да научиш учтиво дали гостът е бил удовлетворен е като сервираш локум заедно с кафето. Ако гостът е доволен от домакина, той изяжда локума. Макар тази традиция да е вече поизбледняла, в днешно време турското кафе може да се сервира и с други сладки изкушения освен локум, като например шоколад.

Силен антиоксидант
Турското кафе има много ползи за здравето. То балансира нивото на холестерол в кръвта, намалява риска от рак и действа като лек срещу главоболие.

Защитена напитка на ЮНЕСКО
С уникалната си система на запарване и приготвяне, традиционното турско кафе бе включено в списъка на нематериалното културно наследство на човечеството през 2013 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории