Последни Рецепти
Последни Статии

Достъпната храна е предпоставка за затлъстяване

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

За епидемията от наднормено тегло и затлъстяване с които се характеризира времето в което живеем има две основни предпоставки
достъпна храна 24/7 – по всяко време на два клика за онлайн поръчка на храна до ъгъла на кооперацията в която живеем където е най-близкия магазин за храна, заведение за хранене или вендинг машина. И не само, че е достъпна, но често това е преработена промишлено храна, овкусена и с различни добавки за да искаме да ядем и още и още… И постоянният поток от реклами и промоции на храни, които достигат до нас по всеки възможен начин
обездвижването – факт е! движим се все по-малко. И това е причина и за наднормено тегло и за много заболявания. Защото седналият начин на живот пред различни екрани оказва влияние на нашето здраве.

emotional-eating
Навици, от които се пълнее

Изводът е, че живеем в среда, опасна за нашето здраве
И изследвания и наблюдения показват това.
Изследване, публикувано през юли 2019, търси връзка между местата за хранене (магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене) и индекса на телесна маса (ИТМ) в три различни по тип градски района в САЩ. От проучвания е установено, че има връзка между ИТМ на възрастни хора над 18 години и местата за хранене, които влияят върху начина на вземане на решения.

Резултатите показват, че броят на супермаркетите и малките магазини има по-голяма връзка с повишения ИТМ, отколкото са предполагали изследователите, докато по-големият брой ресторанти със сервитьори водели до по-добри резултати и в телесната маса.
Изводът е, ако човек има лесен достъп до бърза храна ще се храни по-нездравословно, толкова по-често колкото около мястото му за живеене има заведение за бързо хранене. (Такива заведения като Макдоналдс до местното магазинче за дюнери, които колкото и да се опитват да предлагат алтернативни, по-здравословни и вегетариански предложения, остава факт достъпността на храната и че тя е така приготвена, че да ни стимулира да поръчва,е и ядем повече)

Хората избират заведения за бързо хранене по три причини:
– обслужването е бързо,
– може да се направи лесен избор,
– храната е вкусна.

Тези места за хранене в същото време са комбинация от удобство и висококалорична храна и с това, че хората, които ги посещават по-често водят по-малко здравословен начин на хранене (това може да са хора с по-ниско образование, с по-малко финансови възможности или с по-малко свободно време. Ако човек се храни от такива места за период от време, например когато е студент)

Във Великобритания е издаден документ на Public Health England с препоръки към местните власти как да бъде направено така, че от една страна да се запази правото на свободно предлагане на стоки и услуги (каквито са храните и местата за бързо хранене) и общественото здраве, т.е. да има по-малко хора със затлъстяване.
Така например вендинг машините предлагат и по-здравословни избори. А веригите за хранене са насърчавани да продават и по-подходящи храни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории