Последни Рецепти
Последни Статии

От април хляб без консерванти или оцветители

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Нов стандарт предвижда хляб да се прави само от брашно без генномодифицирана пшеница, без консерванти или оцветители. Така ще се гарантира, че потребителите няма да купуват боядисан хляб, каквито практики се срещат, защото няма достатъчно ръжено брашно например.

Новите стандарти обогатяват асортимента на съществуващите, които са под логото “България”, казва председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева.
Тези стандарти са за видове брашно като пшенично пълнозърнесто, ръжено и съответните видове хляб, които се правят от тях. Те допълват списъка на досегашните продукти по утвърден стандарт “България” – бял хляб, “Добруджа”, типов.

maslo pix
Нови стандарти ще гарантират на потребителите, че купуват висококачествен хляб, направен от български суровини, без неразрешени стабилизатори или оцветители.

Пред БНР Мариана Кукушева коментира новия стандарт “България”, който предвижда хляб да се прави само от брашно без генномодифицирана пшеница, без консерванти или оцветители.
Правилата влизат в сила от м. април и ще гарантират на потребителите, че купуват висококачествен хляб, направен от български суровини, без неразрешени стабилизатори или оцветители.
В продуктите по този стандарт няма да се влагат консерванти и други добавки освен аскорбинова и оцетна киселина, както и емулгатор и ензими, и то само при технологична необходимост.

Не се допуска в състава на продуктите да се влагат консерванти и други добавки, освен аскорбинова и оцетна киселина, както и емулгатор и ензими, и то само при технологична необходимост. Брашната се произвеждат от българска пшеница и българска ръж, неподложени на генетична модификация, а хлябовете се приготвят от брашно по утвърден стандарт “България”, произведено в български мелнични предприятия, казаха експерти от Българската агенция по безопасност на храните пред “24 часа”.

“С въвеждането на новите стандарти се цели на потребителя да се предлагат традиционни за българската трапеза хлябове и брашна, от български суровини, приготвяни в миналото и предпочитани със своите високи вкусови качества”, обясниха експертите.

Отличителното за видовете хляб и брашно по утвърден стандарт “България” е, че те са разработени в съответствие с европейските регламенти и същевременно са спазени българските традиции, добавиха от БАБХ.

Марияна Кукушева припомни, че въвеждането на стандартите се случи през 2011 г. по инициатива на държавата. Целта е да се гарантира качеството на суровините и проследимостта на производството на хляб.
Този, направен по утвърден стандарт “България”, е обект на засилен контрол – от производителя, от БАБХ и от браншовите организации, обяснява Кукушева.

Стандартите са заложени, тъй като трябва доставчиците на продукти в детски градини и училища да предлагат на най-малките храни само по стандарт. Именно за да се гарантира качеството на храната за децата, министерството на здравеопазването вписва в наредба пълнозърнестия, ръжено-пшеничния хляб и ръжен като здравословни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории