Последни Рецепти
Последни Статии

Изберете зелените храни на пролетта

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да се хванем за зелено
Пресни зеленчуци помагат да се справим с авитаминозата, пролетната умора, тонизират и помагат да бъдем във форма за пролетта
Българската традиция казва, че щом пукне пролет трябва да се хванем за зелено. Това означава движение сред природата и на трапезата ни да има повече зелена салата, маруля, спанак, коприва, лопуш, зелен лук и чесън, киселец…

nettle Pix
В сезона на копривата
Пшенична трева – зарежда с витамини и антиоксиданти
Зелените суперхрани са невероятни! – Кълнове и Пшенична трева, Зеленолистни зеленчуци, Синьо-зелените водорасли, Спирулина = са изключително богати на хлорофил и пигменти, които дават зеления цвят на растенията.

Зеленият цвят е най-яркият символ на пролетта, и не само заради раззеленилите се дървета и храсти. Не знаем за вас, но за нас пролетта настъпва с първата зелена салата, с първите стръкчета откъсната коприва, с аромат на пресен чесън и хрупкави перца от лук… нищо друго не ни съживява по същия начин след дългите зимни дни.

И не само – крехкият спанак, леко задушен в масло и чесън, или традиционната супа от коприва, и дори баница с лопуш или киселец. Или дори рецептите с по- нетрадиционните, но все по-популярни зеленолистни като манголд, кейл или листа от глухарче, аспержи или мечи лук (левурда)…

salatno cveklo
Червеното салатно цвекло не е лукс в градината, снимката е направена на Женския пазар в София

Добавяйте нещо в цвят зелен, свежо и крехко, всеки ден. Защото това е дар на пролетта за нашата трапеза и защото зеленолистните зеленчуци са пълни от върха до корена с полезни вещества и супер способности.

Ето и още пет причини да изберете зелените храни и да им отделите подобаващо място в менюто си.

Зелените храни ви помагат да останете по-млади
Витамин К играе важна роля за кръвосъсирването, и може да е от значение при предотвратяването на редица заболявания, свързани с напредването на възрастта и недостига му – като например сърдечносъдови проблеми, чупливост на костите или калциране на артериите или бъбреците.
Само една чаена чаша зеленолистни зеленчуци от който и да било вид може да ви помогне да си набавите почти цялото необходимо количество витамин К за деня, а ако изберете манголд или кейл, ще си набавите между 3 и 5 пъти повече.

Зелените храни намаляват холестерола
Високото съдържание на фибри в листни зеленчуци помага на организма да се изчисти от остатъчните продукти вследствие на храносмилането и дава възможност на черния дроб по-бързо да преработва холестерола.
За да извлечете максимума фибри, консумирайте зеленчуците сурови под формата на салата или смути, или след лека топлинна обработка, задушени или на пара.

Зелените храни поддържат зрението добро
Листните зеленчуци са източник на картеноиди, както и на антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които се грижат за здравето на очите и намаляват риска от катаракта и уврежданията, настъпващи с напредването на възрастта.

Зелените храни зареждат тялото с енергия
Зеленото е символ на новата енергия в природата? Оказва се, това си има и чисто научно обяснение – зеленолистните зеленчуци са източник на витамини от група В, особено на В5, които помагат на тялото да превърне въглехидратите от храната в глюкоза, която да използва като източник на енергия.
Витамините от група В са водоразтворими, което означава, че тялото не може да ги складира и трябва да си ги набавяте ежедневно.

Зелените храни подобряват здравето на костите
Леко стипчивият или кисел вкус на някои от листните зеленчуци е добър знак – това означава, че съдържат повече калций. Малко е вероятно само с тях да успеете да си набавите препоръчителната дневна доза (която е около 1000 мг за жени между 31-50 години, които са най-застрашени от заболявания на костите), но поне ще отметнете не малко количество – в 1 ч.ч. спанак, манголд или кейл си набавяте около 100 мг.

Какво правите със зелената част, листата, на морковите, червено цвекло, репичките, зеления лук?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории