Хлебчета с маслини и сушени домати
Добави към моето меню
Хлебчета с маслини и сушени домати
Рецепта и снимки: Снежана Костова
Продукти:
500 г брашно
150 г маслини „Каламата” (без костилки)
60 г сушени домати (в зехтин)
270 мл топла вода
60 мл зехтин „Екстра върджин”
1/2 кубче прясна мая (20 г)
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
• Маята се разтваря в част от водата, заедно със захарта. Поръсва се с щипка брашно и се оставя да шупне.
• Брашното се смесва със солта. Наливат се останалата вода, шупналата мая и зехтинът.
• Замесва се меко тесто.
• Маслините и доматите се накълцват и се добавят към тестото. Размесва се и се оставя да втаса.
• След това отново се размесва, разделя се на две, оформя се, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
• По повърхността на хлебчетата се правят прорези с нож. Хлебчетата се пекат на средна фурна до готовност