Домашна пица
Добави към моето меню
Домашна пица
рецепта за пица приготвена у дома. Вариантите мога да бъдат толкова колкото пъти решим да приготвим пица зависи от сезона, зависи и какви продукти имаме в хладилника.
Основно остава тестото за пицата – това е провераната от години рецепта
1 кг брашно тип 500
1/2 пакетче мая
2 ч.ч. хладка вода
1 ч.л. захар
щипка сол
2 с.л. зехтин
* Маята се смесва с щипка сол, захарта, няколко с.л. брашно и хладката вода (около 40 град) и се оставя да шупне около 15 мин;
* Добавя се брашното като се замесва меко елстично тесто. Ако е е необходимо се добавя още малко брашно;
* Накрая към тестото се добавя и заехтина и се оставя около 30 мин да втаса загънато с топла кърпа.
Това тесто е достатъчно за 4 пици в тава за печене с диаметър 26 см. От година ползвам специални тави за печене на пица – тефлонови, тънки, с перфорирано дъно, в тях пицата се изпича много добре и получава златиста и хрупкава коричка отдолу. Такива тефлонови тави за пица съм виждала в Метро.
Тестото за една пица се разточва с точилка тънко и се слага в тавичката.
В този случай пиците са приготвени с летни продукти
4 домата
2 чушки
300 гр кашквала
250 гр шунка
100 гр маслини без костилка
босилек за поръсване
* Доматите се режат на кръгчета, чушката на колелца, шунката и кашквала на филийки, маслините на четвъртинки;
* Редят се кръгчета домати, чушка, кашкавал, шунка, маслини. Поръсва се с натрошено сирене и босилек;
* Пече се на средна фурна на 190 градуса до готовност.