Мед от глахарчета
Добави към моето меню
Мед от глахарчета
рецепта като приказка, защото жълтите глухарчета на април са най-пролетния и ярък цвят на зелените ливади.
450 цвята глахарчета (жълти
4 лимона
1 кг захар
1 ч.л. лимонтозу
900 мл вода
* В голям съд слагаме цвета на глухарчетата и заливаме с 900 мл вода.
* Когато сместа заври добавяме 4 лимона, нарязани на едри парчета.
* След завиране сместа ври около 20 мин на тих огън.
* Когато сместа поизстине се прецежда през двойна марля и се вари като сладко в тава.
* Добавя се 1 кг захар и когато меда получи желаната гъстота се добавя 1 ч.л. лимонтозу.
* Медът от глухарчета се разсипва в предварително затоплени бурканчета.
Берат се само жълтите цветове на глухарчетата.
Медът добива цвета на карамел, но все пак остава тъмно жълто-оранжев.
Ароматът се усеща основно на лимоните, но като се има предвид колко е полезно глухарчето като билка това е много добър, наш български вариант на кленовия сироп.
Рецептата е публикувана през 2009 г. Последното бурканче, което се оказа в мазата е приготвено през 2013 г. и изядено с палачинки през пролетта на 2020, времето на голямата изолация.
Това време прекарахме основно на вилата в планината, на високо. Едно от нещата, които направихме заедно с децата е мед от глухарчета. През целия април в София, в Борисовата глухарчетата мамеха със своето жълто. Но ми се искаше да ги наберем горе в планината, на чисто. И това се случи на 1 май.
Добре е да наберете глухаретата