Колко и каква храна ни е нужна за две седмици
Добави към моето меню
Може би повече от нас имат спомени от “гладната зима”, когато в магазините нямаше почти никаква храна. Днес е по-различно. На 13 март 2020 г. Народното събрание въведе извънредно положение в страната за един месец, считано от днес, заради разпространението на коронавируса.
Самоизолацията и личната хигиена са най-добрата превенция.
Да не забравяме, че парите в брой и телефоните ни са едни от най-мръсните неща.
Без да изпадаме в паника добре е да помислим каква храна да подсигурим в дома си, за да не ни се налага да ходим в магазина. Март ще остане като месец на пандемия и рецесия. Да останем разумни и предпазливи.
Да закупим необходимите продукти разумно! (а не като хамстери) Страхът и паниката водят до нерационално поведение.
Презапасяването с храна крие риск от изхвърляне на храна с изтекъл срок на годност впоследствие, както и от излишни разходи.
Запасяването с известно количество храни не е лишено от смисъл – особено ако човек бъде диагностициран и се наложи веднага да се самоизолира. Също така разрастването на епидемията може и да наруши някои вериги за доставки и да доведе до временна липса на определени продукти. Самото пазаруване по време на епидемия крие известни рискове – близък контакт с хора, докосване на продукти и повърхности, които много други хора са докосвали, и т.н.
И неочаквани спирания на интернет, ток, което означава неработещ хладилник… (В нашия квартал в центъра на София ни се случи сутринта на 13 март да няма ток)
Колко и каква храна ни е нужна за две седмици евентуална карантина
Всички, които искат да се грижат за здравето си и да имат храна за седмица у дома запасете си с обикновени, но ефикасни продукти
– ръжен хляб,
– ядки,
– авокадо,
– кисело мляко,
– месо без мазнини.
Ориз, леща, боб, брашно, овесени ядки, пакети с макарони има във всеки дом. И добрата традиция да има консерви в мазето.
Да видим какво казват специалистите по темата:
Колко и каква храна ни е нужна за евентуална карантина за една (или две) седмици
Българските институции поне до момента не са се сетили да отправят съвети към потребителите по този въпрос. Това обаче са направили институции в по-добре организирани държави, като Германия и Австрия например.
Германската федерална служба за защита на населението при бедствия и аварии публикува списък на продуктите, нужни за 1 човек за 10-дневна карантина, които осигуряват по 2200 калории дневно. Те включват:
около 3.5 кг основни въглехидратни продукти като хляб, булгур, ориз, картофи и макаронени изделия
около 2.5 кг консервирани зеленчуци и ядки
около 2.6 кг мляко и млечни продукти
около 4 кг консервирани и сушени плодове
около 1.5 кг месо, риба и яйца
около половин килограм масло и растителна мазнина
продукти като брашно, захар, мед, кубчета бульон, бисквити и шоколад – в разумни количества
Списъкът на Австрийската служба за защита на населението за 1 човек при 14-дневна карантина е още по-подробен. Той включва:
Брашно – 1 кг
Овесени ядки – 0.5 кг
Хляб, сухари, паста и други тестени продукти – 3 кг
Ориз – 0.5 кг
Пастьоризирано мляко – 1 л
Сирене и други млечни продукти – 2 кг
Картофи – 1 кг
Консервирани зеленчуци – 1.5 кг
Консервирани плодове – 1 кг
Готови салати – 1 кг
Сушени плодове – 0.5 кг
Бобени растения – 0.5 кг
Олио/зехтин – 0.5 л
Масло – 0.25 кг
Яйца – 10 бр.
Замразена риба, месо, зеленчуци – количество по лична преценка
Захар – 1 кг
Сладко/мед – 0.5 кг
Пастети, дипове и други за мазане – 0.5 кг
Подправки, чай, кафе, какао – според нуждата
Бебешки храни, диетични храни и храна за домашни любимци – според нуждата
Изборът на продукти, разбира се, може и трябва да бъде съобразен с личните предпочитания, диетата и локалното предлагане, но като цяло идеята за тези списъци е човек да може да се ориентира за това какви количества са му необходими.
Освен това и двете служби съветват потребителите да имат разумно количество продукти като свещи, батерии, козметика, дезинфектант, фенерче, газов котлон и др.
Проверените съвети при пазаруване на храна са– пазаруваме по списък
– запознаваме се с промоциите на веригите и включваме необходимите ни продукти в списъка
– съставяме меню за седмицата, за да знаем точно какви продукти са ни необходими
– определяме бюджет
– четем внимателно етикетите, какво съдържат продуктите и колко трайност има още продукта
– не ходим в магазина гладни…
От преходите в планината мога да споделя, че храната за седмица е малко като обем, но трябва да е качествена и енергийна. Реално човек може да издържи и с малко храна и еднообразна за определен период, когато това се налага. Много от вас имат опит с пости или диети. Подходете трезво, а не се поддавайте на емоции и паника.