Последни Рецепти
Последни Статии

Програма “Хранене и здраве”

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Програма “Хранене и здраве”
Повече от 200 човека си подариха един здравословен ден

В четвъртото издание на обучителна програма “Хранене и здраве”, което се проведе на 7 ноември 2015 г. в гр. София. Следващият здравословен ден ще бъде на 28 ноември.

hrana i zdrave

Програмата, организирана от Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, Българско дружество по хранене и диететика с подкрепата на Кока-Кола ХБК България, привлече вниманието на разнообразна по профил аудитория във възрастовия диапазон 19 – 60 години. Студенти, немедицински специалисти с личен интерес в сферата на храненето и активния начин на живот, както и медицински специалисти, кинезитерапевти, спортни инструктори взеха активно участие в обучението.
„Хранене и здраве“ е специализиран образователен курс за изграждане на базово ниво на компетентност за здравословното хранене и балансирания начин на живот. Есенното издание заложи на нов формат, в който акцент бе поставен върху групите от хранителната пирамида, чийто баланс е в основата на здравословния модел на хранене.

Въведение в науката за храненето и принципите на здравословното хранене направи проф. д-р Божидар Попов – председател на Българско дружество по хранене и диететикa, който обоснова тезата, че няма вредни храни, а има вредни количества.
hranene i zdrave 2

Подробен анализ на всички групи от хранителната пирамида – хляб и зърнени храни, напитки, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо, яйца и риба, както и животински и растителни мазнини, представи доц. д-р Людмила Иванова – зам.-декан и преподавател в Медицински факултет на СУ. Хранителна стойност и ползи, кулинарна обработка и подходящо комбиниране на продуктите, презентира доц. Иванова пред аудиторията като се фокусира върху посланието, че няма хранителен продукт или група, които могат да бъдат определени като единствена причина за затлъстяването или което и да е друго заболяване, свързано с храненето.

Практическите съвети за хранене бяха допълнени и от такива за двигателен режим при хора в активна възраст. Кинезитерапевтът и фитнес инструктор Теодор Кордев раздвижи аудиторията и дефинира ключовите подходи за избор на подходящ спорт според физическите специфики и предпочитания.
hranene i zdrave kordev

Специален момент в програмата бе изграждането на индивидуален режим на двама от участниците от д-р Росица Попова, която обясни цялостния процес, даващ основа на професионалното консултиране в сферата на храненето.

Повече информация за програма „Хранене и здраве“

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории