Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на младото вино

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Празник на младото вино
Обичам вечерите в планината през ноември, времето, когато още не ни е обхванала коледната еуфория, преди първия сняг..
С небе обсипано със звезди, с кучешки лай някъде в далечината…
С топлината от камината, с пукащите кестени и чаша вино с парченца ябълка…
В една такава вечер ще ви разкажа за празника на младото вино във Франция. Ако някъде някога си зададете въпроса кога Париж е най-красив? Според мен през есента. Била съм в този град и по Коледа (има места където коледното настроение е много по-завладяващо), през пролетта, през есента…

И така историята за празника на божоле нуво. Той е винаги в третия четвъртък на ноември, когато Франция и целият свят възкликват:
Beaujolais Nouveau est arrive!
Beaujolais_Nouveau_wine 1
Beaujolais nouveau wine

Тогава отварят бъчвите и бутилките с младото вино (гаме – сорт грозде от който се прави виното божоле).
Beaujolais nouveau wine 2
Гаме,Gamay grape, гроздето, което се използва за приготвяне на Beaujolais nouveau

Мненията са различни. Някои заклеймяват божолето, като изтъкват, че напитката може да се нарече вино само с много условности и няма почти никакви достойнства. Други харесват това пивко, плодово и весело омайно вино, чиито аромати понякога напомнят на банан, бонбони и малини, а друг път на виолетки, ябълки или боровинки.
А много други вместо да очакват много от младото вино се отдават на празника, защото Денят на божоле нуво в цял свят е точно това – празник.

Как се приготвя божоле?
При младото вино технологията на производство е различна – въглекисела мацерация. При нея чепките грозде не се пресоват предварително. В съда естествената тежест на горните пластове притиска долните и те пускат сок , който стартира ферментацията. Отделя се въглероден двуокис, който кара сокът да ферментира вътре в самите гроздови зрънца. И тъй като почти няма досег с външната част на ципата, където се съдържат основно танините на гроздето, резултатът е свежо, плодово вино почти без танини. Получава се вино с ниска концентрация на фенолни съединения, т.е. леки плодови вина с богат ароматичен комплекс, които се консумират млади.
Целият процес трае едва 4-5 дни. След това сместа се пресова, стабилизира и бутилира.

Как се поднася божоле?
Вината от Божоле се пият охладени – в зависимост от вида и възрастта им температурата трябва да е между 12 и 14 градуса.
Може да се поднесат с плато от колбаси – печено пиле, патица, но и агнешко, пастет, студени меса. Месото може да бъде и печено на фурна или на скара. Съчетава се добре със салата и козе сирене, с паста, или с млади сирена.

Защо е популярно божоле нуво?
През първата половина на XX в. младото божоле се предлагало в късна есен от местните производители буквално за жълти стотинки като вино за наздравици – за да отпразнуват края на гроздобера. На него са се наслаждавали основно многобройните хора на изкуството в бистрата на Лион, но след края на Втората световна война то намира път към Париж, където с него постепенно се запознават и чуждите посетители.

Възходът на божоле нуво през 70-те и 80 -те години се свързва с един от известните френски производители от Божоле – Жорж Дюбоф, наследник в една от най старите винарски фамилии в региона, неуморен и изцяло отдаден на семейния бизнес. Дюбоф има истински нюх към хитрите начини да продава и популяризира виното и към маркетинга въобще. Той е убеден, че и младото, ароматно, плодово, свежо вино има търговски потенциал, а не само традиционните отлежали комплексни вина. Дюбоф успява да спечели не само местната, но и международната публика, като за трамплин му служи шансът да представи своите вина във френския павилион на Световното изложение в Монреал 1968 г.
Днес Дюбоф е най-големият производител в региона и често бива наричан Краля на божолето заради огромното си влияние върху пазара и агресивния международен маркетингов подход.

Лозята на Бургундия
През ноември хълмовете в Южна Бургундия за няколко дни се превръщат в сърцето на винарския свят. От 70-те години търговци и ресторантьори буквално се надпреварват да транспортират младото вино с каквито превозни средства позволява епохата, за да достигне навреме крайните дестинации. Идеята за състезание с новите бутилки и бъчви божоле до Париж привлича медийното внимание и през 70-те става национално събитие, а през 80-те се разпространява в Европа, след това в САЩ и Азия през 90-те.
Beaujolais_Wine_country
Лозята на Бургундия, Vineyards in the Beaujolais wine region located just south of Burgundy

Когато виното достигне крайната си цел, събитието се превръща в истински празник под слогана Le Beaujolais nouveau est arrivé (Новото божоле пристигна).
Разбира се, най-бурно празнуват в Божоле – там се случват около 120 фестивала, свързани с младото вино. Най-популярният е Les Sarmentelles в столицата на Божоле – Божу. Петдневния празник включва дегустации, музика и танци, огромно разнообразие от местна храна. В полунощ с фойерверки се отварят бъчвите с младото вино, което се пие до сутринта. Не само във Франция младото божоле е повод за празник. В Япония, Китай, САЩ и цяла Европа потребителите посрещат божоле нуво с бурни наздравици.

bozhole
В България в третия четвъртък на ноември специализираните магазини също предлагат избор и дегустации на младото вино. То влиза и във винената листа на много заведения и остава там за месец или два – младото вино е нетрайно и трябва да бъде изпито най-късно до пролетта.
Традиционен официален коктейл в София в Деня на божоле организира и Френската търговска камара. През 2014 г. за първи път в София бяха организирани
“Дни на френската гастрономия и продукти”, датата 21 и 22 ноември 2014 г. съвпада с празника, защото първите бурета “Божоле нуво” реколта 2014 бяха отворени в полунощ (20.11.2014 г.) През 2015 г. тези дни бяха проведени по-рано.

Източник и снимки: https://en.wikipedia.org/wiki/Beaujolais_nouveau и публикация в Капитал

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории