Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при инсулинова резистентност

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранене при инсулинова резистентност
Ниско съдържание на въглехидрати, умерено на протеини и мазнини.

insulinova_rezisitentnost
Това, което има значение е
• колко въглехидрати се приемат при хранене
• начинът, по който е приготвена храната
• комбинацията от храни, които се приемат при дадено хранене

Въглехидрати
– Не на бързите въглехидрати – на картофи и простите захари – захар, фруктоза, бонбони, бисквити, сладолед, сладкиши, мед, плодов сок, алкохолни напитки и др. Всичко, което има сладък вкус (включително изкуствени подсладители и стевия) може да повишат нивата на инсулина.
– Намалете зърнените храни (хляб, тестени изделия)
– Пълнозърнести храни (кафяв ориз, пшеница, ръж, ечемик и елда) в малки количества.
– Малки количества плодове може, но изберете с нисък гликемичен индекс. Изключете от храненето сушените плодове и фрешовете
– Включете много зеленчуци, но намалете тези които съдържат скорбяла – нишестето съдържа много глюкозни молекули, свързани заед¬но. Картофите и бобовите растения съдържат по-голямото количество скорбяла. Захароза и прости захари присъстват основно в червеното цвекло, зеления грах и зелето

Протеини
– В умерено количество постно месо, морски дарове и риба
– Колкото по-малко мазнини има в млякото толкова повече повдига нивото на кръвната захар. Ограничете прясното мляко. Използвайте неподсладено кисело мляко. Ограничете краве масло. Различни видове сирена е добре да се включват, особено извара.
– Бобовите храни, зърнените храни и зеленчуците са богати на протеини и ниско съдържание на мазнини, не съ¬държат холестерол. Ядките съдържат повече мазнини, но в по-голяма част от тях няма наситени мазнини
– Яйца – може около 6 на седмица
– Умерено различни ядки и семена

Мазнини
– Умерено количества мазнини – избирайте зехтин, орехово масло, ленено. Ненаситените мазнини (мононенаситени и полиненаситени) се откриват най-вече в растителните хра¬ни. Царевичното масло, слънчо¬гледовото олио, шафрановото масло и соевото масло са полиненаситени, а зехтинът и маслото от рапица са мо¬ноненаситени
– Ограничете животинските мазнини (мас, краве масло, в различни сирена) и тлъсто месо
– Приема на наситени мазнини трябва да е по-малко от 10% от калориите, които се приемат, и да се елиминират трансмазнините.
– Изключете хидрогенираните мазнини и НЕ на пържените храни.

Основни препоръки са да се пие вода и да се намали солта. Да се спортува.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории