Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене на учениците

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са причина за увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването не само при децата, но и при възрастните

30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло, от които със затлъстяване са 12,7%.
Това показва национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010-2011 г.), проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра “Педиатрия” на Медицинския университет в София, цитирано от проф. Веселка Дулева. Данните от репрезентативно за страната изследване на хранителния прием и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. показват, че все още относителният дял на ученици с наднормено тегло е висок – средно 20% от децата, от които ¼ са със затлъстяване. Сравнението установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България.
Според данните само 24% от изследваните деца упражняват препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни два дни в седмицата или по-малко. Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и пълнозърнести храни.
“Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването”, казва доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.
Според нея зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества. Доцент Дулева допълва още, че сутрешната закуска е много важна, тъй като след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Това прави закуската чудесно начало на деня и осигурява енергия за учене, игри и спорт.
Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.
Вие като родители трябва да дадете пример на вашето дете, какво и как да избира като храна и как да се храни. Ако вие не го направите, няма как да се получи, защото изкушенията са навън от рекламата, избора в училищния бюфет, това какво избират и хапват съучениците… Опитваме се да публикуваме колкото се може по-често здравословни рецепти, приготвени с продукти, които се предлагат в нашите магазини и са достъпни. В работното натоварено ежедневие избирайте продукти, които са полезни и могат да ви спестят време. Закуската е важна и пред това, което вашето дете може да си купи в училище е по-добре да му предложите купичка пълнозърнеста закуска, чаша мляко и един плод.

Couple and 3 children having breakfast

Детските зърнени закуски NESTLE® са направени с пълнозърнести култури като основна съставка и са източник на фибри, витамини и минерали. Зърнените закуски за NESTLE®, обогатени с калций, засищат и са полезни за организма. Те са чудесен избор за закуска като част от балансираното меню, за да помагат на децата и младежите да се справят успешно с училищния ден.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории