Последни Рецепти
Последни Статии

Защо да не се храним пред телевизора

Добавено в Други, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Социолозите съветват да се възроди традицията на семейния обед
По мнението на социолозите семейният обед със семейството – тази вековна за българина – е минало. Днес повечето хора предпочитат да се хранят сами, пред телевизора, дори и пред компютъра.
Изследването е за Англия, но доколкото отразява и неща, които се случват у нас е повод да се замислим.
40% от родителите признават факта, че техните деца са готови да приемат храна пред компютъра, ако им разрешат.
Всеки 6-ти възрастен би искал да се храни далеч от телевизора, но и така не му се получава. Вината е в упорития навик, който са създали през годините.
Една трета от хората, дори и да се хранят заедно на масата със семейството си, не общуват и не разговорят по време на ядене.
Това е мнението на социолозите от Англия, до което достигат благодарение на изследване проведено в няколко стотин семейства. Те са се интересували по какъв начин е прието да се обядва в тяхното семейство. Оказало се, че голяма част от семействата закусват, обядват и вечерят пред тв екран. Като голяма чат от респондентите са казали, че знаят за вредата от едновременното хранене и стоене пред телевизора, но продължават да го правят със съзнанието, че постъпват грешно.
По признание на анкетираните телевизорът по никакъв начин не прави храненето по-приятно, а 45% – казват, че не чувстват никаква наслада от храната.
Освен това пред телевизора най-често се приема фаст фуд или храна приготвена от полуфабрикати.

маса за хранене
Традицията на семейния обед

Било изчислено, че средно статистическият възрастен човек за една седмица приема 13 блюда, като 8 от тях консумира пред тв екран. Разбира се, че в такава ситуация няма никакво общуване между членовете на семейството и те просто се тъпчат с храна с поглед в телевизора.
Именно поради тази причина учените препоръчват поне 2-3 пъти в седмицата семейството да се събира за хранене и да не включват телевизора.
Подобни семейни традиции формират правилна култура на хранене и способства за развитие и нормализиране на отношенията между членовете на семейството, които от своя страна също са полезни за здравето.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории