Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които не трябва да давате на деца

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Много е казано за детското хранене. Едва ли има родител, който не иска да храни балансирано, с качествени продукти своето дете и да го прави. В нашата култура, да се прави най-доброто за детето е модел, който продължава да е в сила.
Съществуват много храни, обявени за полезни или поне за безобидни, които могат да причинят повече вреда, особено на детския организъм.

„Полезни“ храни, които не трябва да давате на деца

kids eating pix apple

– (Десертни) подсладени кисели кисело млека
Знаете ги тези малки опаковки, които заради рекламите децата искат да им купувате. Тези детски кисели млекца съдържат 10 грама захар на 100 грама продукт? Всекидневната им консумация е пряк път към затлъстяването. Въпреки това, много родители включват подсладеното кисело мляко в диетата на бебето, привлечени от неговите полезни свойства.
Ако сте гледали TED лекцията на Джейми Оливър с която поставя началото на Food Revolution – световната кампания за здравословно хранене на децата – има един момент в който изкарва една градинска количка пълна със захар – толкова е захарта, която едно дете приема с т.н. детски млека, ако ги хапва редовно.

– Обезмаслено мляко
Много родители избягват пълномасленото краве мляко и го заместват с обезмаслено или ядково мляко. Понякога изтъкват, че се страхуват от проява на лактозна непоносимост. Но учените твърдят, че отхвърлянето на млякото или консумацията на мляко с по-ниско съдържание на мазнини може да повлияе неблагоприятно на здравето на детето. Тези деца, които пият мляко, което не е пълномаслено, са с 2 пъти по-голяма вероятност да имат ниски нива на витамин D. Освен това те често са с по-ниска височина. Разликата във височината между 3-годишно дете, което пие 3 чаши обезмаслено мляко на седмица, и дете, което пие 3 чаши краве мляко, е 1,5 см.

– Ядки
Въпреки че ядките засилват мозъчната активност, те могат да причинят тежки алергии. Но дори ако детето ви няма алергия, съществува и друга опасност – рискът от задушаване. Ето защо, експертите не препоръчват да се дават цели ядки на деца под 4-годишна възраст. До тази възраст те трябва да смилат и да се добавят към менюто на детето.

kids eating pix 3

– Колбаси
Преработените меса са вредни не само за децата, но и за възрастните. Разликата е, че детският организъм е по-слаб и вредите върху него могат да са по-големи. Опасните съставки при преработените меса са консервантите. Смята се, че те са една от причините за развитие на рак.

– Компот
Плодовете са безспорни важни за детския организъм, но не и когато са комбинирани със захарен сироп.

– Морски продукти
Рибите и морските деликатеси съдържат много хранителни вещества, които, разбира се, ще бъдат полезни за детето. Но първо, тези продукти трябва да бъдат въведени от определена възраст. Дори жителите на Япония, при които рибните ястия заемат по-голямата част от храната, не дават на децата си от тях до 4-5-годишна възраст.
На второ място, такива продукти могат да бъдат опасни, да съдържат живак. За да защитите бебето си, изберете морски дарове с най-ниско съдържание на живак, като например сьомга или раци, и не давайте сурова риба. Също така, децата трябва да получат всички необходими ваксинации, например за хепатит А.

– Какао
Какаото съдържа кофеин, който може да превъзбуди детския организъм, а в по-големи количества да доведе и до сърдечни смущения. Добавяйте малко какао в млякото сутрин и не прекалявайте с подслаждането.

– Гъби
Дори и да сте уверен в способностите си гъбар, не рискувайте, като давате на детето си диви гъби. Малките деца могат да се задушат с тях, освен това съдържат влакнини, които е трудно да се преработят. Включете гъби, и то от магазина, след 5-годишна възраст.

– Зеле и царевица
Царевицата може да бъде алерген, а заедно със зелето са храни, които детското стомахче трудно ще преработи. Те образуват газове, а понякога и колики.

Източник: AdmeRu

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории