Последни Рецепти
Последни Статии

Златни правила за истинска италианска паста

Добавено в Пица, спагети, лазаня

Добави към моето меню

Макароните или както е прието да се нарича Пастата е емблема на италианската кухня. Днес тя се е превърнала в най-популярното ястие в света. Има изключително много рецепти за приготвяне на паста за всеки вкус и всеки сезон. Има голямо изобилие е предлагането на макаронени изделия, на суха паста, в магазините. Някои от нас приготвят и домашна паста (достатъчно е да се закупи машина за паста, която на промоция в магазина е достъпна инвесиция, а след това качествено брашно от твърда пшеница и яйца и желание). Паста може да се приготви и от безглутеново брашно, както и да се добавят различни продукти при приготвянето й като спанак, домати, дори мастило от сепия.

Ето три причини да хапваме повече макарони

pasta pix 6
25 октомври е световен ден на пастата

Правилното приготвяне на паста изглеждат прости. Но се оказва, че дори италианците, които смятат себе си за експерти по приготвяне на паста, много от тях не знаят златните правила за варенето й.

Златни правила за приготвяне на истинска италианска паста

Първото желязно правило е да се свари 1 л. вода с десет грама едра сол за всеки сто грама паста.
За тестения продукт „букатини“, който наподобява спагети с дупки, е необходимо повече количество вода, тъй като те са доста твърди. Водата трябва да кипне в покрит с капак съд върху голям котлон. След като бъде сложена пастата, водата трябва да кипне отново.

В никакъв случай не се допускат паднали на дъното на тенджерата макарони или ригатони заради некипнала вода. За късия вид паста може да се използва дълбока или плитка тенджера. За дългата паста е задължителен дълбокият съд.

Солта се слага само при кипването на водата. Чак след 2-3 мин. се прибавя пастата. Тя се разбърква с дървен прибор. Ако след прибавянето на пастата водата не заври отново, може да се прибави капак върху тенджерата, но да е захлупен само наполовина.

Пастата се вари точно толкова минути, колкото е посочено върху опаковката й.

Паста al dente – когато отвън е мекичка, а от вътре е още твърда.
Абсолютно забранено е да се спира варенето на пастата, наливайки студена вода в тенджерата. Пастата става лепкава и може да бъде понесена в този си вид само от германци или англичани, пише италианското издание.

Един истински италианец никога не къса на две спагетите, а ги оставя да врят цели, поставяйки ги в тенджерата като „букет“, чиито стръкове се свличат един по един в съда.

Използвана публикация на италианския електронен всекидневник Affari Italian

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории