Храни, които ни правят по-щастливи
Добави към моето меню
Храната е гориво за тялото ни. Храната захранва и настроенията ни. Затова някои храни имат по-силно влияние върху чувството ни за щастие от други.
Това са някои храни, които да включите в менюто си, когато усетете тъга или светлината на деня стане по-малко. Храната ще ви помогне и в ситуации на стрес или когато депресията се приближи към вас. (ако сте чели романите за Хари Потър дементорите са описани като същества изсмукват от вас добро и светлина)
Да видим как нещо толкова необходимо като храната може да ни накара да се чувстваме по-добре и по-щастливи, пише Delish.com.
Храната, която ни прави щастливи
– Овесени ядки
Купичка домашно мюсли на закуска или овесена бисквита може да ви заситят за по-дълго време и да ви накарат да се усмихнете. Защото когато ядете полезни (бавни!) въглехидрати тялото ви изпраща аминокиселината триптофан към мозъка, а той отговаря с експлозия от серотонин – невротрансмитер, който ни кара да се чувстваме спокойни и доволни. Овесените ядки са добро решение, когато сме обградени от проблеми и ни трябват сили, за да се справим.
– Шам фъстък
Една шепа ядки намалява стреса. В шамфъстъка има фибри, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, а всички те спомагат за смъкване на високото кръвно. Доказано и с експеримент проведен в университета „Пен” – 100 г ядки намаляват ефектите от стреса при студенти, явяващи се на изпит по математика. Авторът на проучването д-р Шийла Уест уточнява, че студентите са усещали стреса от изпита, но тялото им е реагирало с по-малко симптоми на паника.
Бадемите също са полезни в стресови ситуации.
– Мляко
Неслучайно баба ви даваше топло мляко, за да заспите. И сега чаша прясно мляко се препоръчва, ако вечер не може да заспите – може да добавите вишнев сок, матча, какао, лъжичка мед, Млечните белтъчини намаляват чувството за тревожност и раздразнение. Калцият отпуска мускулите и нормира кръвното налягане. Д-р Сюзан Клайн, автор на книгата „Диетата на доброто настроение”, предлага да си създадете ритуал, в който затопляте чаша мляко, добавяте какао на прах и малко от натуралния подсладител стевия, преди да си легнете. Сладките сънища са гарантирани.
– Авокадо
След толкова изписано за ползите от авокадо продължава да е източник на добри мазнини. И ако ви харесва и може да си позволите добро авокадо като цена го включвайте във вашето хранене. То съдържа много полезни мазнини и калий, които свалят кръвното и поддържат рецепторите в мозъка чувствителни към хормона на доброто настроение серотонин. Половин авокадо на ден е достатъчно.
– Вино
Чаша добро червено вино на вечеря е истински еликсир за тялото и душата. То е като антидепресант за централната нервна система. Тя ни успокоява и повдига настроението. Важно е обаче да не прекаляваме – прекаленото успокояване на нервите може да ни остави депресирани – да не говорим за махмурлука на следващия ден.
– Шоколад
Качествен черен шоколад е гаранция за добро настроение. Колко? 20 до 50 г. Еуфорията, която усещате, когато го похапвате, е истинска. Шоколадът има нежен, временен стимулиращ ефект върху тялото ни заради кофеина, захарта и правилната комбинация от мазнини. Те повдигат нивото на хормоните на щастието серотонин и фенетиламин. Едно-две парченца тъмен шоколад на ден са отлични и за здравето ви, защото намаляват риска от инсулт.
– Орехи
Винаги е добра идея да счупите няколко ореха и да хапнете ядките им. Обърнете се към тях, когато сте тъжни. Тайната е във високото им съдържание на омега-3 мастни киселини. Проучвания показват, че хората, които не поемат достатъчно от тях, по-често показват симптоми на депресия и гледат по-мрачно на живота. Омега-3 ни прави по-доволни и по-приятни в отношенията си с околните – всичко това, защото, в комбинация с уридин, който се намира и в мазните риби, тя засилва комуникациите между невроните във важни части на мозъка.
– Спанак
Сигурно сте гледали филмчета за Попай Моряка. Спанакът няма магически способности, но помага на тялото ни да поддържа стабилни нивата си на серотонин, което е гаранция за продължително добро настроение. Витамин В9, който се съдържа в спанака, е от ключово значение. Проучване на американското списание „Журнал за храненето” показа, че хората, които не поемат достатъчно от този витамин, имат ужасните 67% по-висок риск от депресия от останалите.
Кои храни носят лошо настроение?
– Понички, бисквити и други сладки с високо съдържание на захар. Те причиняват бърз приток на енергия, след който обаче следва по-жесток срив.
– Бекон, сланина… Храните, пълни с наситени мазнини, отклоняват кръвта от мозъка към стомаха, който се мъчи да ги смели, и ни оставят замаяни и потиснати.
– Големите порции. Обядът от над 1000 калории носи онази следобедна дрямка и чувството, че нищо не ни се иска, защото по-дългото храносмилане означава по-малко кръв за мозъка и мускулите.