Последни Рецепти
Последни Статии

Храната, която ни прави щастливи

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Храната, която ни прави щастливи
Когато си в добра форма си щастлив. Колко е вярна тази максима. Храната е един от начините да бъдем в добра форма.
Основни елемента, които на химично ниво поддържат нашия емоционален фон, са – анандамид, серотонин, допамин, окситоцин. Според специалистите, недостигът на тези вещества води до понижаване на настроението, тревога и депресия.
За да увеличим хормоните на щастието са ни необходими
– Качествена храна
– Активно движение
– Положителни емоции
– Достатъчно слънчева светлина
А има ли храни, които ни помагат да бъдем щастливи. Да, има такива и те са достъпни, просто съдържат повече ендорфини.
Една от основните функции на ендорфините e включване на системата за „вътрешно възнаграждение”, което става при постигане на положителни резултати, при хранене или в момент на сексуално удоволствие.
Храната не е само гориво за организма ни, а и източник на радост. Това са храни, които може да ни помогнат да се чувстваме юастливи.
Картофи. Дори и да сте на най-строга диета, недейте напълно да изключвате картофите от менюто си. Благодарение на този зеленчук в организма се отделя серотонин – хормонът, който отговаря за състоянието на еуфория. Има толкова много вкусни рецепти с картофи, просто приготвяйте пържени по-рядко, ако следите за фигурата си.
kartofi presni

Зелени зеленчуци. Отговарят за нивото на фолиевата киселина в тялото. Учените свързват дефицита на фолиева киселина с депресия и чувството за тревожност. Затова добавяйте смело броколи, аспержи, марули и зеле в менюто си. Колко зелени зеленчуци на ден? Опитайте с една голяма салата зеленолистни, около 300 г или зелено смути сутрин.
green smoothie

Масни аминокиселини. Продуктите, които съдържат масни аминокиселини, са изключително важни за здравето и доволството от живота. Риба, зехтин и ядки – не ги забравяйте и ще се усмихвате по-често.
bademi

Цитрусови плодове. Мандарини, грейпфрути и портокали са богати на витамини С и В и микроелементи, които укрепват нервната система. Помислете само – самият им вид вече носи асоциации на хубави, топли зимни моменти.
citrusi 1

– Люто. Лютите ястия повишават нивата на ендорфин. Колкото е по-люто една храна, толкова по-леко е на душата. Табаско, Чили кон карне, люти чушлета като гарнитура – всичко това предвещава щастлива вечер.
luti chushki burkan

– Ягоди. Богати са на витамини С, Е и В, магнезий и калций. Всички те стимулират нервните импулси. А и всичко, което може да направите с ягоди, е повод за радост.
yagodi gastronom

– Авокадо. Повишава ендорфините – доказано е. Неслучайно мексиканците хапват гуакамоле, а после пеят и танцуват.
avocado lime

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории