Последни Рецепти
Последни Статии

Хормони на щастието

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Важна роля за доброто ни настроение имат нашите хормони или така наречените хормони на щастието. Трудно е да си представим нащите емоции и чувства като химични процеси, но може да приемем, че това са сложни процеси в които хормоните имат важна роля. Те са нещо като катализатори. Те допринасят за душевния и физическия ни комфорт и тъй като създават чувство за приятност, често ги наричат естествени наркотици. Познати още като невротрансмитери, те предават съобщения на мозъка през така наречените синапси. Те са в основата на всяка емоция, всяка мисъл и всяко движение.

Тялото ни произвежда шест различни хормона на щастието: серотонин, допамин, норадреналин, ендорфини, фенетиламин и окситоцин.

Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

hormones of happiness
Хормони, които влияят на теглото: Кортизол, грелин, лептин и други врагове на отслабването

Серотонин
Серотонинът участва в процеси на централната нервна система и влияе върху усещането за болка, върху съня и сексуалния живот, както и върху емоционалното състояние. Особено когато дните отново стават по-дълги и по-светли, серотонинът поема управлението и подобрява настроението ни. Впрочем през зимата сме повече под въздействието на хормона мелатонин, който се отделя предимно нощем и ни осигурява добър сън.
Храни богати на серотонин
banana chocolate pix
Бананите и шоколадът са едни от най-ефективните продукти, които стимулират изработването на серотонин.

Допамин
Това е най-важният невротрансмитер, отговорен за усещанията за удоволствие, еуфория и релаксация. Задачата му е да регулира оросяването на вътрешните органи и да предава импулси на мускулите. В съчетание с чист въздух и движение, заедно със серотонина и адреналина, образува чудесен микс за виталност и настроение.
Допамин се освобождава при секс, хранене и дори прием на наркотици, а най-мощният източник на този хормон е оргазмът.
Храни, които може да са полезни за изработване на допамин – бадеми, банани, шоколад.

Норадреналин
Допаминът и норадреналинът си приличат по процеса на синтез, произвеждат се от едни и същи предшественици: фенилаланин и тирозин. Освен това и двата хормона играят значителна роля в концентрацията и мотивацията на човека. В същото време двете вещества се произвеждат и от различни отдели на мозъка и оказват влияние върху рецепторите по различен начин.
Норадреналинът се синтезира усилено в ситуации на душевен стрес или голямо физическо натоварване, но също и при слушане на хубава музика и консумация на любими храни. Този хормон повишава концентрацията и бодростта, грижи се за тонуса и енергията и засилва мотивацията.
Липсата на Норадреналин може да доведе до усещане за хронична умора и депресия.
Храни, които спомагат за изработването му – яйца, бобови, банани, шоколад.

women prolet livada pix

Ендорфини
Функционират като естествено болкоуспокояващо и се отделят най-интензивно при сериозни травми. Тогава те притъпяват болките и привеждат тялото в един вид опиянение. Освен това регулират чувството на глад, настроението и производството на полови хормони.
Ендорфините обаче са главните виновници за понижената чувствителност към болка при аеробни натоварвания. Произвеждат се в най-високи количества при интензивни анаеробни кардио и силови тренировки. Те облекчават симптомите на умора, а спортистите получават т.нар. „втори въздух“ – състояние, при което тялото е изтощено до крайност и следва единствено волята на духа.
Изпитан начин за повишаване на ендорфините е приемът на люта храна.

Фенетиламин
Определя се като хормон на любовта. За неговото отделяне може да има както физически, така и психични причини. Фенетиламин се отделя например при продължителна силова тренировка и създава у спортистите опияняващо чувство за щастие. Но той е отговорен и за „пеперудките в стомаха“ и ускорения пулс, когато сме влюбени.

Окситоцин
Познат е най-вече с ефекта си върху връзката майка-дете. Той стимулира контракциите при раждане и отделянето на мляко при кърмене. Освен това окситоцинът намалява страха и стреса, повишава чувството за благополучие и увеличава когнитивната емпатия, тоест способността ни да се поставяме на мястото на другия със силата на мисълта.

Eндоканабиноиди
Наричат ги „молекулите на блаженството“. Най-известната сред тях се нарича анандамид, името и е заимствано от санскритската дума ананда – блаженство, щастие, веселие. Анандамида е естествена за тялото мастна киселина, действаща като невротрансмитер – предавател на нервни импулси.
Анандамида е основен фактор в регулацията на хранителното поведение и генерирането на неврохимични сигнали за мотивация и удоволствие.
Eндоканабиноидите са свързани с приповдигнатото настроение и забележима еуфория след продължително тичане.

Храната, която ни прави щастливи

chocolate pix

Шоколадът ни прави щастливи!
В шоколада се съдържат хормоните на щастието серотонин и фенетиламин. Няма доказателства, че дозата им е достатъчна, за да предизвика у нас еуфорично чувство, но поне обяснява защо похапваме шоколад с такава наслада.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории