Последни Рецепти
Последни Статии

Кои храни образуват газове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кои храни образуват газове
Ако гледате ТВ знаете, че има реклами, които са за продукти, които са за подут корем, за газове… Ако и вие имате такъв проблем, преди да опитате да решите проблема с лекарства, вижте кои храни и съчетания на храни водят до образуване на газове в корема. Известно е, че бобовите култури и лук могат да образуват газове. Кои са другите?
Плодове и зеленчуци. Плодове с високо съдържание на фибри като, грозде, горски плодове, банани, както и зеленчуци, като бобовите култури, зеле и броколи могат да доведат до образуване на газове. Разтворимите фибри в тези храни не се разграждат лесно, освен ако не достигнат до дебелото черво, което води до появата на газове. Храните, които не съдържат разтворими фибри преминават, без да причинят дискомфорт или газове в червата.
Бобовите култури съдържат 25% протеини (приблизително колкото месото) и около 50% нишесте, което обяснява затрудненията в храносмилането, които причиняват.
Плодове и зеленчуци с високо съдържание на киселини и нишесте като лимон, портокал, домат и т. н. разрушават птиалина в слюнката, като по този начин се потиска разграждането на нишестето. При наличието на киселини, алкалните сокове не се отделят правилно, храната не е усвоена правилно, което води до образуването на газове и ферментация.
Костилкови плодове като праскови, круши и ябълки съдържат сорбитол, който причинява подуване на корема и газове.

bob kartinka

Нишестени храни. Възможно е храносмилателната система да се затрудни при обработването на храни, които съдържат нишесте, като пшеница, зърнени храни, картофи и царевица. Те са с богато съдържание на въглехидрати и могат да доведат до подуване на корема, докато храносмилателната система се опитва да ги обработи. Оказва се, че оризът не образува стомашни газове.
Мляко и млечни продукти. Млякото може да доведе до образуването на газове при хората, при които има недостиг на ензима лактаза. Той е необходим за разграждането на лактозата в млякото. Всички продукти, които съдържат лактоза, могат да доведат до стомашни газове. Тези, които имат непоносимост към лактоза, трябва да избягват да консумират продуктите, които я съдържат.
Комбинацията между различни продукти също е важна, както за по-добро храносмилане, така и за по-добро усвояване от организма на хранителните вещества, които се съдържат в храната. Когато те продуктите не се комбинират правилно, това може да доведе до проблем с усвояването им и образуване на газове.
Плодове и зърнени продукти. Плодовете се разграждат много по-бързо, в сравнение с всяка друга храна. Идеята да се добавят плодове към овесените ядки изглежда добра, но тази комбинация затруднява храносмилането.
Въпросът кога да се ядат плодовете е познат. Плодовете не бива да се поднасят като десерт, каквато е практиката. Препоръчително е плодове да се ядат сутрин, на гладно, преди всяка друга храна, или като самостоятелно хранене. Когато консумираме плодове сутрин, те ни доставят бързи въглехидрати, витамини, минерали, органични киселини и нормализират рН баланса. Доставят ни вода, а фибрите в състава им активират ленивите черва. Плодове може да се ядат след физическа активност или тренировка, 15 мин след това може да се изяде един плод, например банан. Тогава като изядем плод, благодарение на съдържанието на захари, възстановяваме гликогенния си баланс.
Животински протеин и въглехидрати. Различни ензими са нужни за разграждане на тези много различни храни. Когато те се консумират заедно, това води до затруднения в храносмилането, ферментация и разлагането им в стомашно-чревния тракт.

Речник:
Сорбитол (хексанхексол) (E420) е хранителна добавка. В естествен вид се среща в костилковите плодове и водораслите. По химичен състав това е висш алкохол, който има сладък вкус. Използва се като изкуствен подсладител и овлажнител. Получава се от глюкоза. Използва се в захарни близалки, сушени плодове, захарни изделия, пасти, сладкиши и дъвки.
Амилаза (птиалин) – действа върху полизахаридите и чрез присъединяване на вода ги разглобява до дизахарида малтоза.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории