Последни Рецепти
Последни Статии

Пролетни рецепти на нашата трапеза

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Пролетни рецепти на българската трапеза

Пролет. Пролетта настъпва, къде неусетно, къде по-бързо. Всичко скоро ще е в бяло и в зелено. И на фона на обновяващата се природа се променя и храненето ни. Народът ни не случайно е казал „Да се хванем за зелено!“

На трапезата все по-често присъстват зелен лук и чесън, зелената салата и маруля, идва ред на вкусните гозби с коприва, спанак, лопуш, киселец, лапад, кавурда… Хубавото е, че те растат лесно в градината, може да ги наберем и при разходка в гората, край някоя река, стига да знаем, че мястото е чисто. Може да ги купим и от някоя баба на пазара. И може да приготвим с тях супа, някоя рецепта с ориз, картофи, на сос, да ги добавим към плънка на баница или солен кекс.
Крем супа коприва със забулени яйца
Крем супа от спанак и сирене
zeleno kopriva 1

Супа от спанак, лопуш или коприва е традиционно българско ястие. Готвят се лесно и бързо. Може да се направят за всеки вкус. Продуктите са връзка зелен лук или кромид, 1 морков, 2-3 с.л. домати в буркан, може и без него, 1-2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, шепа ориз или фиде, около 300-400 г спанак, лопуш или коприва. Може да се добави сирене, орехи, яйце, картофи. Може и като крем супа да се приготви. Най-важното е след като водата е завряла и лука и морковите са омекнали, да се сложат зелените свежи продукти, за да се запазят полезните вещества и витамини в тях. Не трябва да се гледа на почистването на зелените листенца като на нещо изморително, а като на зелена свежест, дар от природата и да ги използвате при приготвянето на рецепти. Може и да направите различни комбинации, зависи какво е стигнало в градината, какво сте набрали или сте купили.
Вкусни са и на салата. Достатъчно е да изберете млади свежи листа, да ги измиете и овкусите с лимон, зехтин и подправки. Със сигурност пролетната умора ще изчезне, защото киселец и лобода съдържат много витамин С и желязо.
Може да приготвите и други ястия с пролетни зелении. Много е вкусно пюре от коприва с орехи. Много вкусни са различни комбинации от спанак с яйца. Може да добавяте нарязан спанак, коприва към омлет.
Песто от коприва
korpiva pesto
Омлет със спанак

От коприва и спанакастават чудесни пролетни яхнии с морков, връзка зелен лук и чесън, ориз, картофи или гъби. Може да се приготвят на сарми, на кюфтета. Вкусни са и с месо, неслучайно пролетните рецепти от българската национална кухня за Гергьовден са за агнешко с много зелено.
Картофени кюфтета със спанак
Ориз с коприва и яйца на фурна
Оризов венец със спанак
Пита с коприва, праз и сирене
Вита баница с коприва
Тутманик със спанак, сирене и праз лук

Вариантите са много. Ако имате желание може да направите комбинация и съотношение по ваш вкус и да приготвите вкусни пролетни рецепти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории