Храни полези за черния дроб
Добави към моето меню
10 храни, които се грижат за черния дроб
Наричат черния дроб “пречиствателната фабрика” на човешкия организъм.
Ето защо е изключително важно да се грижим добре за него.
Освен да предпазваме черния дроб от претоварване като внимаваме, когато консумираме алкохол, приемаме лекарства и др., добре е и да приемаме храни, които да подпомагат дейността му.
Редакторите на сайта Bright Side са направили списък с хранителни продукти, които при редовен прием помагат на черния дроб да функционира правилно и спомагат очистителната му дейност.
Хранене при заболяване на черния дроб
Чесън – съдържа много полезни за черния дроб вещества като селен например, който засилва ефекта на антиоксидантите и прочиства тялото; аргинин, аминокиселина, която релаксира кръвоносните съдове. В допълнение, чесънът съдържа витамин В6, който действа противовъзпалително, както и витамин С.
Зехтин – помага на черния дроб, когато се приема в умерени количества. Той осигурява липидите, които “консумират” токсините от тялото, като по този начин поемат част от работата на черния дроб.
Билки и зеленолистни зеленчуци – доказано предпазват черния дроб, неутрализират металите, химикалите и пестицидите, както от храната, която ядем, така и от околната среда. Руколата, спанакът, цикорията подобряват дейността на жлъчката, която прогонва токсините от тялото. Цвеклото пречиства кръвта, което повишава ефективността на черния дроб и помага за усвояването на хранителни вещества. Броколите, карфиолът и брюкселското зеле, както и други кръстоцветни, помагат на черния дроб да произвеждат ензими, които да разграждат токсините.
Зелен чай – богат е на антиоксиданти като катехините, които принадлежат на флавоноиди органична група. Според учени, това прави зеленият чай мощен защитник на организма от различни видове рак.
Грейпфрут – съдържа не само много витамин С, но и глутатион, който се секретира от черния дроб. Той участва в изграждането и възстановяването на тъканите и на имунната система.
Орехи – Подобно на чесъна, орехите съдържат аргинин както и глутатион и омега-3 мастни киселини, които поддържат детоксикиращата функция на черния дроб. Орехите са богати на антиоксиданти и здравословни ненаситени мазнини, които предпазват черния дроб от излишно натрупване на мазнини. Тези здравословни мазнини са необходими, за да се създадат силни клетъчните мембрани около клетките на черния дроб.
Ябълки – богати са на пектин, който очиства организма и премахва токсините от храносмилателния тракт, което от своя страна, облекчава тежестта върху черния дроб.
Куркума – съдържа активното вещество куркумин – мощен антиоксидант и противовъзпалително средство. Тя предпазва жлъчните пътища, улеснява жлъчния поток и пречиства черния дроб. Куркуминът също подмладява чернодробните клетки, пречи на токсините и алкохола да се превърнат във вредни съединения. Добавянето на куркума към ястията не само ги прави по-вкусни, но и е полезно за здравето.
Лимони – съдържат много витамин С, който превръща токсичните вещества във водоразтворими съединения, а това значително улеснява извеждането им от тялото. Малко пресен лимонов сок стимулира работата на черния дроб.
Авокадо – незаменимо е, когато става дума за черния дроб. То съдържа глутатион и витамини С и Е, които действат като антиоксиданти, неутрализират свободните радикали и защитават чернодробните клетки от увреждане. Витамините Е и К защитават черния дроб от вредни ефекти. Здравословните мазнини в авокадото пък регулират нивата на холестерола