Последни Рецепти
Последни Статии

Хранене при заболяване на черния дроб 1

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хранене при хепатит и заболяване на черния дроб

Черният дроб – това е токсикологичният център на нашия организъм – помага на тялото да отвежда навън обработените хранителни вещества, да обезврежда попадналите в него токсини, отрови, лекарства, консерванти и друга „химия“ – това е работа без прекъсване, всяко минута кръвта се филтрира.
Всеки човек – съзнателно или без да го съзнава – натоварва своя черен дроб. Опасен е не само алкохолът, за който всички знаят (цироза звучи страшно!), а също така мазната храна, прекаляването със сладки храни, прием на антибиотици и аналгетици, инфекции (хепатит е опасно заболяване и изисква време за възстановяване) и много други. Понякога трябва да помогнем на черния дроб и си заслужава да променим нашето хранене за да помогнем на този орган да се възстанови.

anatomia pix

Постарайте се за този период, в който искате да почистите черния си дроб да се откажете (въздържате) от алкохол и цигари. Те дават голямо количество свободни радикали и токсини, които натоварват работата на черния дроб. Ако не можете да откажете цигарите, поне ги намалете до миниум изпушени цигари на ден.
Обикновено проблеми с черния дроб се появяват при тези, които често и по много консумират тежка храна – пържено месо, пушени колбаси и риба, сланина, много силни подправки и сосове.
В основата на хранене на заболяване на черния дроб стои изключване на
– мазни продукти
– пържени храни
– мариновани и солени продукти
– консервирани храни
– пушени храни
– сол
– намаляване на кафе, газирани напитки, сладолед, остри подправки и пкантни сосове, чили, чер пипер
Черният дроб трудно се справя със своята работа при дефицит на витамини, затова трябва да се консумират колкото може повече свежи плодове и зеленчуци. Трябва да включвате във вашето меню колкото се може повече моркови, червено цвекло, цитрусови плодове, Топинамбур или земна ябълка, и пащърнак.

cherveno cveklo morkovi ryapa yabylki

Освен това трябва да се включат много белтъчини и витамин В12, които се съдържат само в животински и млечни продукти. Белтъчините ще бъдат използвани от черния дроб за синтез на белтъчни тела в това число на имунни тела, което означава, че при това хранене се укрепва и имунитета.

Съставяне на диетата
Да се даде почивка на черния дроб и да го изчистим от натрупаните в клетките шлаки не е много трудно. Веднъж в годината може да се премине към такъв режим на хранене. Менюто може да съдържа ваши желани и предпочитани храни, като се спазват следните принципи;
• хранете се често, но съкратете размера на порциите – 200 г са достатъчни за покриване на всички потребности на организма
• менюто трябва да съдържа много белтъчини – рецепти с мляко, месо или риба, като ги съобразите с вашите предпочитания
• съкратете до миниум количеството на простите въглехидрати във вид на захар и захарни изделия, а увеличете броя на сложните във вид на пълнозърнести храни
• намалете употребата на мазнини до миниум, като това е отнася особено за мазнини от животински произход, може да приемате само растителни мазнини
• употребявайте продукти в суров вид или приготвени на пара, варени или запечени във фолио
• за усилване на ефекта от диетата може да приемате „вълшебен коктейл за черния дроб“ – състои се от сок от червено цвекло, краставица, лимон и ябълки. Може да го приготвите с помощта на сокоизтисквачка, преса или като настържете и изцедите през марля. Добавете 1 с.л. зехтин (студенопресован) и разбъркайте. Тази напитка активира извеждането на токсините и изчистването от шлаки и оказва жлъчегонно и отслабващо влияние.

Избор на продукти за съставяне на меню

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории