Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които помагат при тревожност

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Тревожността е емоционално и психично състояние, което не е за подценяване. Не случайно се казва “Да ти побелее косата от тревога” Лошото е, че тревожността е състояние, което зависи от външни фактори или липса на информация. Често, може да се тревожим, защото сме в неизвестност. В дигиталното време в което жвеем и всяка информация е достъпна на два клика в момента в която се случва да не знаем нещо, което касае нас може и да е тревога.

За да се справим с тревожността, се налага да работим върху себе си и/или променим факторите, които го предразполагат. Изисква се буквално цялостна промяна на всекидневните навици и ревизия на собствения светоглед.

Освен техниките, които успешно елиминират тревожността, можем да си помогнем чрез храната. Храненето и тук се оказва един от най-ситъпните и лесни начини как да повлияем на нашето здрве и настроение. Има храни, които доставят полезни нутриенти за функционирането на мозъчните зони, от които зависи личното ни вътрешно балансиране и справяне със стреса.

Храни, които ни помагат при тревожност
продукти, които съдържат цинк
Продукти богати на цинк
Богати на селен са бразилските орехи, добър източник са също и както и гъби и соя.

Селен -един от най-ценните антиоксиданти, които предотвратяват клетъчното увреждане и възпалителните процеси в организма. Необходим е при състояния като тревожност, промени в настроението, наличие на проблеми с щитовидната жлеза, и като цяло има антиканцерогенно действие.

Хапвайте по 3-4 бразилски ореха на ден, за да сте в добра емоционална кондиция. Това се равнява на 400 микрограма селен.
За добро настроение може да хапвате и орехи, които са едни от най-вкусните ядки, достъпни и са много полезни за мозъка.

Полезните мазнини – важен елемент за функционирането на мозъка и предотвратяване на възпалителни процеси на клетъчно и междуклетъчно ниво са полезните омега-3 мастни киселини – алфа-линоленова (ALA), ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Последните две имат значение за регулирането на невротрансмитери, от които зависи мозъчното здраве и съхранение на отлични когнитивни функции. На база проведени изследвания се съди, че те подобряват състоянието при тревожност.
Това означава да включим две порции по 200 г мазна риба на седмица. Мазни видове риба са: сьомга, скумрия, пъстърва и други, за предпочитане отглеждани максимално близко до естествените им условия. Рибата е богата на витамин Д – витамин, който все повече нови изследвания показват, че е свързан с поддържане на емоционалния ни тонус. Когато си го осигуряваме достатъчно, означава, че освен за костното здраве, полагаме и превантивни грижи срещу депресия, тревожност и други психични разстройства. Подобрява състоянието при сезонно афективно разстройство.
Две порции мазна риба на седмица е трудна задача, поради високата цена и малкия избор на риба у нас (по морето и в семейството на рибари, вярвам този проблем не стои, но на мен ми е трудно с покупката на риба в София)

Затова включвайте в храненто си и други продукти богати на витамин Д като яйца, мляко и сирена. И прекарвайте повече време на слънчева светлина.

Яйца – те са полезни за психичното ни здраве, защото са най-здравословния източник на триптофан – това е аминокиселина суровина за получаването на серотонин в организма.
Серотинът е основен невротрансмитер, участващ в регулирането на емоциите, съня, паметта и поведението – подобрява функционирането на мозъка, което пък благоприятства овладяването на тревожността отвътре.
Източник на триптофан е и какаото, което често приемаме под формата на шоколад.

Черен шоколад – действително е храна за мозъка. Колкото е по-наситен на какао, толкова по-полезен и ефективен е за целта. Освен триптофан, той е богат на ценни флавоноиди – които предотвратяват възникването на възпалителен процес при нервните клетки, загубата на мозъчни клетки и допринасят за подобряване на кръвотока в мозъка. Достатъчни са ни 40 г черен шоколад, за да редуцираме лошите ефекти на стреса и подобрим настроението. Десертът е източник и на магнезий, който също потиска симптомите на депресията.

Храни, които борят депресията

lajka tea pix

Какво още да включим в храненето?

Калий – за да се регулира електролитния баланс в организма и кръвното налягане, освен симптомите на стреса и тревожността
цинк – есенциален за мозъчното и нервно функциониране и развитие и справяне с лошото настроение.
Богати на калий и цинк са ядките, ката и тиквените семки.

Витамин Е – при някои хора ниските стойности стават фактор за тревожност и депресия. Този витамин също може да се осигури чрез ядки, най-добър негов източник от тях е отново бразилският орех.

Куркума – куркуминът понижава оксидантния стрес и възпалителните процеси в организма. Действа за намаляване на тревожността, което се е констатирало в научно проучване при хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Чай от лайка – полезен заради противовъзпалителните, антибактериални, антиоксидантни и успокояващи свойства, което освен на организма цялостно се отразява и на благосъстоянието на ума.

Кисело мляко помага при тревожност

Кисело мляко – съдържа полезните лакто- и бифидобактерии, се оказва изключително полезно за мозъчното здраве. От полза е при хронични заболявания, когато възпалителните процеси текат на много нива, което се отразява и на мозъчните функции. Особено ценен за деца и млади хора, показват и нови проучвания. То и всички ферментирали млечни и соеви продукти допринасят за усещането за щастие.

Зелен чай – полезен заради антиоксидантите и теанина. Аминокиселината стимулира синтеза на серотонин и допамин, което работи за постигането на релакс и спокойствие.
Пийте една чаша всеки ден зелен чай (200 мл) – спомага да възвърнете доброто самочувствие.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории