Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които борят депресията

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Около 8 на сто от българите на възраст 18 и повече години страдат от различни форми на депресия. Това показва анализ на Евростат за страните-членки на ЕС през 2015 г.
Средно 6,5 на сто от европейците страдат от депресивни синдроми. На първо място по този показател са унгарците, португалците, а след тях се нареждат шведите и българите.
Най-често срещаните са потиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл и нерешителност.
„Депресията, хайде да поговорим“ е мото на Световния здравен ден през 2017 г.

„Обяснението е чисто психологическо. За българите мога да кажа, че ние сме едни видиотени максималисти. Човек иска всичко да е на макс. Невинаги е възможно”, коментира пред Нова телевизия д-р Веселин Герев.
Жените са по-депресирани от мъжете, а симптомите са безсъние, намалена енергия, липса на концентрация и нерешителност.
„През зимата и началото на пролетта е пикът на депресиите. Една от основните причини е когато няма достатъчно светлина. Тя е основен фактор в регулирането на нашите биоритми”
Липсата на светлина ограничава нивата на серотонин – веществото на спокойствието и настроението. Оказва се, че депресиите не се влияят от парите и богатите също плачат.
За да преборим депресията и пролетната умора, без да влизаме в спиралата на консултации и антидепресанти, можем да изберем роверената бабина рецепта за душата – слънчевата светлина. Слънцето е безплатно. И грее за всички. 10-15 минути слънчева баня може да ни спаси и от пролетната умора и да покачи нивото на серотонин.

Една приятелка ми сподели за правилото на „Трите С“-та – слънце, смях и секс. От това зависи доброто ни самочувствие и да не изпадаме в състояние на депресия от която се излиза трудно – активно движение, слънце и чист въздух, и партньор. И да може да се смеем, да има за какво да се смеем (че новините са такива, че те може да ни докарат до депресивни състояния)

woman flower pix 3
Храни, които борят депресията
Освен слънчевата светлина, храната също може да намали признаците на депресия. Като включваме в храненето си продукти, с които можем естествено да повишим нивата на „щастливия“ хормон допамин и серотонин.

Допамин е невротрансмитер, по-известен като хормон на щастието, и има ключова роля по отношение на мотивацията, усещането за удоволствие и емоционалния отговор. Дефицитът на допамин може да доведе до развитие на болест на Паркинсон и повишава податливостта към пристрастяване и депресия.
Храни за добро настроение
Рибата е най-добрият природен антидепресант

Серотонинът е моноаминен невротрансмитер, който се синтезира в мозъка и стомашно-чревния тракт и е вещество с изключително важна роля за регулирането на процесите на съня, дишането и сърдечния ритъм. В човешкия организъм синтезът на 5-хидрокситриптамин започва с помощта на триптофан – естествен прекурсор на серотонина и незаменима аминокиселина, съдържаща се в белтъците на храната.
Храни богати на серотонин

Да намалим калориите Небезизвестен е фактът, че приемът на по-малко калории може да повиши шансовете за по-дълъг живот. Това може да окаже влияние и върху секретирането на невротрансмитера допамин.

Зелен чай или любим билков чайТоплата напитка носи редица ползи за здравето, като една от тях е повишаване нивата на серотонин – ключов невротрансмитер за чувството за благополучие. Той също така увеличава и допамина в мозъка.

plodova salataБанани Зрелите банани са изключително ефективни за подобряване на настроението и чувството за благополучие. Нивата на допамина в тези плодове са около 2,5 – 10 мг за порция от 100 г. Друга полза за здравето, което бананите предоставят, са мощните антиоксидативни свойства.

Куркума Тази подправка действа ефективно като антидепресант. По време на лабораторни проучвания е доказано, че количеството между 10 и 80 мг куркума повишава серотонина и допамина. Като превантивна мярка срещу развитие на депресия, е препоръчително редовно да добавяме куркума към хранителния режим. Още една полза от куркумата – това е билка, която помага за отслабване.

Женшен Според данни на проучвания панакс женшенът има свойството да обърне ефектите на стреса и да повиши концентрацията на допамин в мозъка.

Кафе Ниските дози кофеин подпомагат допаминергичната невротрансмисия като се стимулира синтеза на допамин. Не бива да се прекалява с консумацията на кофеин, тъй като в прекомерни количества ефектът може да бъде обратен.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории