Туршия от кисели зелени домати
Добави към моето меню
Това е туршия, която се прави в края на септември, началото на октомври, когато се обират последните зелени домати в градината. Традиционно те се слагат на туршия, на ферментирала туршия в каче (бидон) в който се редят моркови, чушки, малки динки от бостана, целина, зелени домати и се прави само с разтвор на сол – 2 с.л. сом на 1 л вода. Може да се добавят и към други смесени туршии. Може да направите и сладко от зелени домати, то се приготвя като сладко от сини сливи на фурна.
Продукти за 1 л буркан
7-8 зелени домати
4 с.л. оцет
1 с.л. захар
1 с.л. сол
2 аспирина
200 мл гореща вода
Начин на приготвяне:
• Доматите се режат на тънки филийки и се редят в буркан на дъното на който е сложен оцета
• Добавя се по 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, 2 аспирина
• Буркана се залива с гореща вода. Завива се капачката и се обръща за 24 часа.
Рецептата е на моята баба от В. Търново. За нея спазването на рецептата е правило. Сложихме и 1 буркан без аспирин. За проба. Ако се получи ще са вече без аспирин.