Последни Рецепти
Последни Статии

Храните, които удължават живота

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

“Как да живеем по-дълго?” е въпрос, чийто отговор всеки иска да знае. Според редица специалисти съществена роля за дълъг живот в добро здраве играе храненето. Кои продукти обаче са най-полезни? Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на дълголетие, човек трябва да консумира повече продукти, богати на калий и фибри, смятат британски експертки по хранене, цитирани от в. “Дейли експрес”.

Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Брюър полезните за здраве и дълголетие вещества могат да се набавят от кореноплодните зеленчуци. Специалистките открояват пет от тях:

Най-полезните храни за дълъг живот в добро здраве
celina korenoplodi pix

Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота

– Картофи
Картофите са отличен източник на калий – минерал, който допринася за регулиране на кръвното налягане.

– Моркови
Морковите са един от най-богатите източници на изключително полезния за очите бета-каротин.

– Земна ябълка
Кореноплодният зеленчук съдържа пребиотика инулин, който подпомага храносмилането.

– Червено цвекло
Червеното цвекло е отличен източник на подсилващата имунната система фолиева киселина.

– Сладки картофи
Двете разновидности – оранжеви и лилави, съдържат съответно бета-каротин и антоцианини, които се свързват с добро сърдечносъдово здраве.

Богатите на фибри кореноплодни зеленчуци помагат и за регулиране на кръвната захар и теглото, както и за понижаване на холестерола.

“Тези зеленчуци съдържат разтворими фибри, които поддържат здравето на храносмилателната система и осигуряват защита срещу запек, хемороиди, дивертикулит и рак на дебелото черво. Приемът на влакнини се свързва и с понижен риск от диабет тип 2”, обясняват експертките.

Повечето кореноплодни зеленчуци са богати и на калий, който в съчетание с ограничен прием на натрий понижава кръвното налягане.

“Всички кореноплодни съдържат и нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в кръвта. Той на свой ред допринася за отпускането на кръвоносните съдове и съответно за понижаване на кръвното налягане”, допълват Джулиет Келоу и д-р Сара Брюър.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории