Храни за избелване на зъби
Добави към моето меню
Всеки иска да може да се усмихва спокойно, да има бели зъби и свеж дъх. Това зависи и от храната, която приемате всеки ден. Както пушачът не може да скрие миризмата на цигари, лошия дъх и пожълтелите зъби, така има и храни, които спомагат за белотата на зъбите и за по-свеж дъх. Най-добър ефект за избелване на емайла на зъбите имат плодове и зеленчуци, които съдържат големи количества фибри, които ги правят с по-груба и хрупкава структура.
Храни за избелване на зъби: ябълки, зеле, зелен чесън, зелен лук, нар, моркови, ягоди и целина.
Най-добър ефект се постига, когато при отхапване и дъвкане се усеща звучно и ясно хрупане. Именно при него растителните тъкани се търкат силно по зъбната повърхност, чрез което отстраняват натрупвания, плаки и петна по зъбния емайл. Ефекта се наблюдава при продължителна и редовна консумация.
Приема на тези храни ускорява и отделянето на слюнка в устата – тя действа като почистващ агент, нормализира киселинността и има антимикробно действие. Слюнката може да неутрализира някои бактерии, чиито отпадни продукти водят до потъмняване на зъбите.
В допълнение, плодове като ябълки и ягоди съдържат ябълчена киселина или малат – органично съединение налично в повечето растителни организми. Тази киселина придава приятния кисел вкус на зелените ябълки, но също така спомага за избелването на зъбната повърхност. Тя буквално разгражда полипи и плаки по зъбите, но не е съвсем безвредна.
След консумацията на храна, съдържаща малат, той трябва да бъде отстранен или неутрализиран, в противен случай може да увреди и ерозира защитния емайлов слой на зъба.
Ако не е възможно измиване на зъбите, след консумацията на ябълки, ягоди или други малат-съдържащи храни, е добре устата да се изплакне с вода, вода за уста или да се дъвчи около 30 мин дъвка без захар, което да повиши секрецията на слюнка. Слюнката ще разреди и отмие малата и ще понижи вредната за зъбите киселинност в устата.