Последни Рецепти
Последни Статии

Колко сол

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В препоръките за хранене има динамика, има модни тенденции, увличания… но ако има нещо, което е устойчиво през последните години – това е да намалим белите храни, такива като захар, сол, бяло брашно… Има нещо с което трябва да се съобразим и което няма как да измерим – солта се използва в много продукти днес, тя е и консервиращ елемент и овкусител, и не може да отчетем с какви храни и колко сол приемаме.
Нашето мнение е, че не трябва да добавяме допълнително сол, защото продуктите, които купуваме в магазина съдържат сол. Ако искаме да посолим ястие, нека да е след като сме го опитали какво е на вкус..

Каква наистина е разумната (здравословна) консумация на сол?
Разбиранията за ежедневния прием на сол варират – властите в Австралия например казват, че не трябва да приемаме повече от шест грама на ден, докато Световната здравна организация ни ограничава до пет грама за възрастни и два за деца.
Това което разговорно наричаме сол, е натриев хлорид, а по-опасната съставка вътре е именно натрият, който повишава кръвното налягане, когато се консумира във високи дози. Обикновено бъбреците ни са тези, които ни помагат да изхвърлим излишната сол чрез урината. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква обратно. Затова и основен съвет при проблем с бъбреците е да се намали солта.

Какво е минималното количество на ден и какво максималното, за да не бъде солта вредна за организма ни?
Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, което пък става причина за сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го принуждава да елиминира калия, при което се увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват.
Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 грама излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване.

Само около 1-2 грама от дажбата позволена за прием дневно идва от солницата. Останалите 80% се намират в кулинарните изделия. И докато медицината затвърждава, че възрастния организъм на човек не бива да приема повече от една чаена лъжичка сол дневно, то много престъпват тази граница. Около 10-15 грама са порциите, които всеки си позволява да консумира. Според световната статистика, намалената консумация на сол, дори само с 30% е способна да сведе количеството инсулин.

salt pix

В медиите се появиха публикации за изказване на проф. Салим Юсуф, предишен председател на Световната сърдечна федерация, който предупреди, че препоръчваното дневно количество сол е много ниско и така се увеличава рискът от инфаркти, съобщиха в. „Дейли експрес“ и в. „Дейли мейл“
Сега пък препоръчват повече сол в храната
sol 1
Колко сол?
Препоръката на проф. Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации, публикуван в европейското списание по сърдечно здраве „European Heart Journal“ , който обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий.
Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество е с „неясен ефект“ за сърдечното здраве.
При количество под три грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 г сол, натрият е под тази граница.
Проф. Салим Юсуф препоръчва дневното количество сол да е между 7,5 и 12,5 гр, което е равно на 3 до 5 гр натрий.
Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.

***
Как да намалим употребата на сол
Добре е да знаем още, че всяка една подправка за храна може в голяма степен да замести солта. Затова следващият път, когато посегнете към солницата, помислете за миг дали на масата няма нещо друго, което може да я замени – ще направите услуга на организма си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории