Последни Рецепти
Последни Статии

Храна за посрещане на Китайската Нова година

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Каква храна поднасят на трапезата за посрещане на Китайската Нoва година

През 2017 г. Китайската Нова 2017 настъпва на 28 януари 2017 г. Тогава започва годината на Червения огнен петел и продължава до 15 февруари 2018.
История на Китайската Нова Година и защо се нарича Празник на Пролетта

kitajska nova godina

Празникът се отбелязва не само в азиатските държави, но и в много други страни с големи китайски общности по света. Над 2000 тържества ще бъдат организирани в 400 града в 140 държави, които ще преминат под мотото „Весела китайска нова година“.

Хороскоп за 2017 – годината на Червения огнен петел
petel 2017 Roosters-on-fire

По време на 16-дневния фестивал храната се оказва от изключително значение за китайците. Не е важно само как е приготвена и каква е храната, но и начинът, по който се сервира. Най-често на трапезата присъстват пролетни рулца, кнедли, ниангао и риба, която е от изключително важно значение.
На китайски “риба” звучи като “излишък”. Китайците винаги искат да имат излишък в края на годината, защото мислят, че ако са успели да спасят нещо в края на годината, могат да направят повече през следващата година.

china new year food

Рибата може да бъде приготвена по различни начини – да се свари, на пара и на скара. Най-известните китайски рибни ястия включват морски дракон, специален вид риба с кисело зеле и люти чушлета, риба в оцетен сос, варена риба с пикантен бульон.
Според традициите на север от река Яндзъ, в чинията на всеки трябва да остане по малко парче от рибата, като символ на излишък. В други области се вярва, че главата и опашката на рибата не трябва да се ядат, като израз на надежда, че годината ще започне и завърши с излишък.

Chinese food, whole steamed fish in soy sauce on the dish

Chinese food, whole steamed fish in soy sauce on the dish

Ако рибата е голяма, когато бъде сервирана на масата, главата й трябва да сочи към най-възрастния в знак на уважение. Той е и първият, който може да се наслади на ястието. Рибата не трябва да се мести. Хората, за които остане месото откъм опашката и главата, трябва да пият заедно, като поверие за щастие и късмет.

За празника и традициите около трапезата на китайската нова година благодарение на foodpanda
снимки – thejustist.wordpress.com – THE CHINESE NEW YEAR TRADITIONAL DISHES

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории