Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за здраво сърце

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Златните правила на кардиолозите за здраво сърце са
– занимания със спорт,
– включване в храненето на „здрави“ продукти,
– следене на нивото на холестерина
– следене на кръвната захар,
– следене на кръвното налягане
– следене на теглото,
– последното седмо е в отказване на цигарите.

Храни за здраво сърце
Храната също има своето важно място, защото с нейна помощ може да се погрижим за сърцето си. Какво да включим в хранителния режим за тази цел?

Пресни подправки. Може да ги използваме вместо сол и мазнини. Те добавят вкус, като в същото време не увреждат сърдечносъдовото здраве.
podpravki zaek

Боб. Тази храна е с богато съдържание на полезни за сърцето вещества. Сред тях са фолиева киселина, антиоксиданти и магнезий, които помагат за понижаване нивата на кръвното налягане. Фибрите, които също се съдържат в боба, са полезни за контрола на „лошия“ холестерол и кръвната захар. При консервирания боб (ако използвате такъв) е препоръчително преди консумация той да се изплакне, за да се отстрани излишната сол.
bob

Сьомга. Факт е, че сьомгата присъства едва ли не във всяка препоръка за здравословно хранене, че е скъпа и не е много ясно с какъв произход е. Сьомгата е полезна, защото съдържат високи количества омега-3 мастни киселини. Те са полезни за здравето мазнини, които намаляват риска от нарушения в сърдечната честота, както и нивата на кръвното налягане. Тези мастни киселини понижават и триглицеридите в кръвта, като по този начин контролират възпалителните процеси. Препоръчителната консумация на сьомга или друг вид мазна риба е две порции седмично.
salmon

Зехтин. Той се добива от маслини и е с богато съдържание на полезни за сърцето антиоксиданти, които защитават кръвоносните съдове. Когато зехтинът се замени с наситените мазнини в хранителния режим, като маслото например, може да помогне за понижаване нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.
Olive-oil

Орехи. Консумацията на шепа орехи дневно също може да понижи нивата на холестерола, както и да предостави защита срещу възпаления в сърцето и артериите. Орехите съдържат полезните омега-3 мастни киселини, както и фибри.
orehi

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории