Последни Рецепти
Последни Статии

Храни за здрави бъбреци

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Бъбреците са изключително важни органи, тъй като регулират кръвното налягане, отделят вредните елементи и токсини, поддържат нивата на водата в тялото, регулират киселинността и стимулират червените кръвни клетки.

За здрави бъбреци е важно да се пие достатъчно вода, чиста, изворна вода.

Бъбреците трябва да се пазя затоплени и да не се охлаждат. Не ходете боси на студен под или земя, сменяйте мокрия бански. Дори малко охлаждане нарушава работата на бъбреците и детоксикацията.

zelenchici pix

Начинът на хранене е свързан със здравето на бъбреците, тъй като недостигът на някои хранителни вещества, може да бъде причина за бъбречни заболявания.

За поддържането на здрави бъбреци, е препоръчително да консумирате по-често следните храни…
Продукти полезни за бъбреците

Храни за поддържане на здрави бъбреци

– Карфиол – Зеленчук от който може да се приготвят много вкусни рецепти. С него се заменя ориза при високо мазнинно хранене. Съдържа витамин К, С, В, минерали и диетични фибри, фолиева киселина, които подпомагат функцията на бъбреците и за понижаване на кръвната захар. Притежават и противовъзпалителни свойства, които предотвратяват заболявания на органите.

Моркови – богати са на бета каротин, който нормализира кръвното налягане. Известно е, че повишената захар и хипертонията влошават бъбречните функции.

karfiol morkovi pix

Зеле – добър източник на неразтворими фибри, хранителни вещества и минерали, които правят зелето идеална храна за здравето на бъбреците. То премахва токсините от кръвния поток чрез процеса екскреция.

Ябълки – много полезен продукт за бъбреците. Изследвания са доказали, че здравословният им ефект се дължи на съдържащия се в тях пектин. Той е натурален абсорбент, който свързва и извежда от организма токсините.

apple na den m

Боровинки – са източник на витамини, минерали, антиоксиданти, най-често антоцианини, които предотвратяват редица заболявания, включително бъбречни проблеми. Те са богати на фосфор, калий и натрий, които поддържат бъбреците здрави.

Лук – редовната употреба на лук също може да предпази бъбреците. Той е богат на простагландин, който намалява кръвното налягане.

Чесън – това е противовъзпалителна храна с ниско съдържание на калий, натрий и фосфор. Той може да подпомогне повишаването на бъбречната функция чрез елиминирането на токсините.

Грозде – този вкусен плод съдържа антиоксиданти, витамини и флавоноиди, предпазващи тялото от вредните свободни радикали, които могат да повлияят негативно на бъбречните функции. Гроздето е бедно на калий, фосфор и натрий, което е от важно значение, за да имаме здрави бъбреци.

Ананас – този тропически плод е с ниско съдържание на калий за разлика от другите плодове от този сорт като бананите и кивито например, които трябва да се ограничат от хората с проблеми в бъбреците.
Ананасът съдържа фибри, витамин В, манган и бромелаин – ензим, който намалява възпаленията. Диета, богата на ананас, е подходяща за поддържане на здрави бъбреци.

ananas pix

Други храни, които влияят положително на бъбреците са: репички, рукола, елда. Храните от списъка е препоръчително да се консумират редовно, за да нямаме проблеми с бъбреците.

Здравословно хранене при болки в бъбреците

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории