Последни Рецепти
Последни Статии

Рецептите на Петър Димков при бронхиална астма

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Бронхиалната астма е хронично заболяване, засягащо дихателния тракт. Засяга децата, но и пациенти в по-напреднала възраст. Към дефиницията на болестната единица се включват бронхиална обструкция и хиперреактивност на бронхиалната лигавица. Болестта протича на епизоди, които в повечето случаи са провокирани от действието на алергени. Бива алергична и неалергична бронхиална астма.

Симптоми на болестта:
В междупристъпните периоди астмата няма клиника. Белодробната функция е нормална. Всяка провокация обаче, която се изразява в експозиция на алергени като полени, храни, домашен прах и много други могат да провокират пристъп на астма. Изявата е с мъчителна кашлица, остра диспнея (задух), удължен експириум (фазата на издишване).

asthma pix

Хранене при астма

Рецептите на Петър Димков при бронхиална астма

Маслен крем
Приготвяне: Смесваш се 150 г небет шекер, счукан на прах, 20 г кора от канела, стрита на прах, 15 г нишадър на прах и 250 г чисто краве селско масло, предварително затоплено. Всичките съставки трябва да се смесят и разбъркат много добре, за да стане хомогенна смес.
Как се приема: Сутрин, обяд и вечер 30 минути преди ядене се взема по 1 ч. л.

Отвара
Приготвяне: Смесват се и се разбъркват по 50 г от билките босилек, бял равнец, живовляк – широколистен, червено подъбиче, тополови листа, салвия и седефче. От тази смес се отделят 3 с. л., добавят се 1 цвят от магарешки трън, 1 с. л. ленено семе (предварително леко запечено, за да не желира отварката) и 2 с. л. чист пчелен мед. Всичко това се запарва с 600 мл кипяща вода, ври 10 минути и като изстине, се прецежда.
Как се приема: Двадесет минути след сместа (сутрин, обяд и вечер) се пият по 75 мл.

salvia sage pix

Градински чай, салвия – sage
Това красиво цвете e богато е на антиоксиданти и витамин С. Най-много има в листата, които са подходящи за чай. Използва се и при приготвяне на рецепти

Бирен сироп
Приготвяне: Към половин литър обикновена бира се доавя една супена лъжица анасон – семе, два месести лимона, разрязани на по четири, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, и 400 г небет шекер. Всичко това ври на водна баня 30 минути и като изстине се прецежда.
Как се приема: Два часа след ядене ( сутрин, обед и вечер ) се взема по 1 супена лъжица

Процедури:
Вечер преди лягане: Парна баня на главата с чай от лайка. засилена с 1 с. л. пчелен мед, с продължителност 5-10 минути.

Важни добавки:
Да се яде като десерт 1 ябълка, опечена с едно зърно колкото жито чист бял тамян (издълбава се семето на ябълката и в кухината се поставя тамянът, запушва се с отрязания капак на ябълката и се опича)

При криза, придружена със силно закашляне, най-добре е на гърдите отпред и отзад да се поставят 2 торбички от тензух, напълнени с топла лапа от 8 с.л. прясно смлян синап, 8 с.л. готварска сол, 4 с.л. царевично брашно, хубаво разбъркани и поръсени с оцет, за да се получи влажна, но не мокра каша. Върху торбичките се обича фланелка. Компресът се държи докато кризата отмине.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории