Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, които да ядем през зимата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

9 храни, които да ядем през зимата

Студеното време на късната есен и зимата е времето на настинки и грип, както и на много други здравословни проблеми. За да неутрализираме спада в температурата и за да повишим своя имунитет трябва да се храним мъдро – балансирано и разнообразно. Това е списък съставен от канадски учени, съдържа няколко храни, които да включваме в менюто и през зимата за да сме здрави и да се чувстваме добре.

Нар
Неслучайно нарът е определян като най-полезния плод. Семената му са богати на полифеноли – естествени химикали, които се борят с инфекциите и възпаленията. Може да добавяте от малките червени зрънца към закуската си, към различни десерти, а защо да не опитате и като гарнитура към основно хранене. А виното от нар е нещо, което си заслужава да се опита.
Рецепти с нар
nar m1

Мушмули
Едни от пренебрегваните плодове, а растат в почти всяка градина. Мушмулите, дюлите и кивито са последните плодове, които се прибират последни от градината, след като е паднала вече сланата и ако се съхраняват правилно може да издържат дълго. За мушмулите колкото по-дълго стоят по-вкусни стават, така че включете ги в храненето си. Освен това са богати на антиоксидантите, които контролират диабета и пораженията върху клетките.
mushmula

Праз
Колко много вкусни и различни рецепти може да се приготвят с праз. Може дори да заменят кромид лука с праз, ако имате през зимата – може да се приготвя на супа, на основно ястие, с ориз, с месо, а колко е вкусна баницата с праз. Празът е полезен като средство за борба с настинките.
Рецепти с праз
Leek Lyon 2 - Prizetaker

Киви
Едно киви съдържа около 100 мг засилващ имунитета витамин С. Може да приготвяте смути от киви, да добавите спанак и да получите чудесно зелено смути. Плодова салата от киви, банан и портокал, мандарини е любим десерт през зимата.
kiwi juce 1

Червено цвекло
Много полезен зеленчук от който може да се приготвят много рецепти. Най-лесната и на-вкусната е може би салата от настъргано цвекло, морков и нарязано зеле, овкусена с лимон и зехтин. Или запечени глави червено цвекло във фолио, след това нарязани, със струйка зехтин поръсено с орехи върху листа зелена салата. Червеното цвекло помага на организма да понесе по-добре шока от застудяването, снабдява ни с витамини и повишава настроението.
Рецепти с червено цвекло
cherveno cveklo hapki

Кисело зеле
Едва ли има къща в която да не се приготвя кисело зеле, освен че е много вкусно и може да се приготвят много рецепти, киселото зеле е и полезно. Заздравява имунната система, подобрява храносмилането и подпомага усилията за отслабване. Проучване на Американския център за ракови заболявания показа, че киселото зеле е много ефективно дори в предотвратяването и лечението на рака на гърдата.
zele ung

Гуава
Този плод е към екзотичните за нашата кухня, но ако имате възможност опитайте. Гуава е богата на антиоксиданта ликопен, който спира нашествието на сърдечно-съдовите болести, рискът от които рязко скача с преяждането около празниците.
guava

Брюкселско зеле
Когато в разни класации се появи като препоръчвана храна брюкселското зеле ми се иска да го заменя с броколи, карфиол и бяло зеле, защото те се предлагат на нашия пазар, а брюкселското, дори да го откриете в магазина, то от него може да приготвите гарнитура – вкусна и апетитна. Най-често се задушава с малко зехтин или на пара. Казват, че няма по-витаминозна и освежаваща зимна храна.
brukselsko zele

По идея на MensHealth.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории