Последни Рецепти
Последни Статии

Закуската дай на врага

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Закуската дай на врага

Със сигурност знаете максимата „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“. При мен самата е спомен от едно табло в коридора на гимназията, когато бях ученичка в 4-ти клас във В.Търново. И съм се опитвала да я спазвам, закуска след физическа активност сутрин, час, а не 10 мин след като съм станала. Обед, по възможност, по едно също време. Вечеря поне 2 часа преди сън, ако има нещо, което не харесвам това е късното хранене, когато може да заминат и последните запаси от шоколад, след като е направен основен преглед на хладилника. Боря се с това и да не ми се случва да се храня пред компютъра или в движение. Старая се да се храня бавно и да усещам вкуса на всяка хапка.

musli domashno

Но ето едно изказване, което може да ви накара да се замислите, защото е направено от лекар, един от най-добрите съвременни хирурзи Лео Бокерия. Той е лекар кардиолог, изобретател, академик на Руската академия на науките, главен кардиолог на Русия. В интервю за РЕН ТВ той обръща представите за традиционното хранене и установените правила за хранене са грешни. По неговите думи:
„Да изядеш закуската сам – това е голяма грешка, ако се има в предвид пълноценна закуска. Защото вие сте се събудили, организмът ви започва да достига до работно състояние, а вие сядате на масата и изяждате парче месо, нещо тестено, изпивате голяма чаша с нещо – кафе, чай или плодов сок. След това се обличате и отивате на работа… А след това какъв работник сте? Чисто физиологически. Много отдавна, още в началото на 90-те години, когато започнаха контактите между съветски и американски учени, ми направи впечатление, че повечето от добрите хирурзи сутрин изпиват малка чаша кафе, в най-добрия случай. Това е всичко! На обед – това, което наричат lunch – това е някакъв сандвич. А вечер, когато се приберат у дома се хранят нормално, след това отиват на басейн, плуват, четат…
Затова закуската дай на врага си, на обед – хапни, а вечер (но не много късно вечерта) се нахрани нормално, а след това – активна почивка, физкултура….
По моите наблюдения, в страните където хората живеят дълго – те живеят така“

Това е линк с видео на руски: http://ren.tv/novosti/2015-11-18/znamenityy-vrach-leo-bokeriya-perevernul-predstavlenie-o-dietah
Може би нямаше да я има тази публикация, ако това изказване не бе предизвикало вълна от споделяния и коментари сред мои познати. Съгласни ли сте?

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории