Последни Рецепти
Последни Статии

Хрян

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти, Подправки

Добави към моето меню

Хрян, Armoracia rusticana G. M. Sch., е многогодишно растение от семейство на кръсто-цветните. Широко разпространен у нас не само като култивиран зеленчук, а и като бурен, хрянът се употребява сравнително рядко, най-често когато приготвяме кисело зеле или телешко варено.
Хрянът съдържат много цени съставки – калий, калций и витамин С в големи количества.

hren

Още в най-дълбока древност той е бил използван при лечение на стомашно-чревни заболявания и при простуда. Корените му имат и свойството да се борят с бактериите в организма.
Хрянът се бере в края на октомври, когато листата му започнат да пожълтяват. Съхранява се в хладни и проветриви помещения, където остава свеж няколко месеца.Могат да се съхраняват заровени в пясък или настъргани на едро и смесени с оцет, сол, мед и малко олио. От тази каша се взима количество “на върха ножа” или малко повече, за да се подправи една порция. Лютивината му може да се смекчи с малко настъргана ябълка.

Корени хрян се намират на пазара през цялата година (у нас не е много популярен, аз лично го срещнах преди години в Будапеща). Когато купувате хрян, избирайте го по дебелината. Тя трябва да е най-малко 4-6 см. Вътрешността на пресния корен е бяла и плътна.

Хрянът е чудесна подправка към месни супи и кебапи, прибавя се и към сосове за риба.С него се подправя майонеза за гарниране на варена риба, телешко варено, варени свински крачета, печено месо за студено сервиране. Придава специфичен аромат и е леко лютив. Прибавя се в ястията накрая, не се вари, защото губи аромата си.
Може да го използвате при консервиране на всякакви зеленчуци, като тогава се слага не само коренът, но и листата.

hren zelen

хрян, зелен, листата могат да се използват като лозови за приготвяне на сърми

– За храна се използват пресни сурови, варени или сушени корени на растението. При консервирането се използват и листата.
– Коренът на хряна съдържа въглехидрати, мазнини, азотни вещества, минерални соли, главно калиеви, калциеви, силициеви, фосфорни и др. На гликозида синкгрик, съставна част на сикаповото етерично масло, се дължат вкусовите и дразнещите свойства на хряна. Установено е, че етеричното масло е извънредно богато с фитонциди, които убиват дизентерийните бактерии, причинители на коремен тиф, паратифа, салмоиелозата и др.
– Съдържа повече витамин С от лимоните и портокалите
– В малки количества хрянът увеличава отделянето на храносмилателни сокове, като повишава апетита. Той е хубава подправка към месни и рибни блюда, но е много силна. Затова даже и хора със здрава храносмилателна система не трябва да злоупотребяват с него. Страдащи от болести на стомаха, дванадесетопръстника, черния дроб, жлъчния мехур, бъбреците и задстомашната жлеза трябва да изключат напълно хряна от своята храна

Хрянът помага при болки в ставите

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории