Последни Рецепти
Последни Статии

Хрян помага при болки в ставите

Добавено в Билки, Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Много от нас знаят, че хряна се използва като подправка, при направа на горчица или на японската пикантна паста уасаби или се слага в бидона с киселото зеле за да държи.
Кулинарна употреба на хряна

Хрянът е естествен антибиотик. Използва се от древни времена като естествено средство за повишаване на имунитета и лечение на кашлица. Съдържа 2 пъти повече витамин C от лимоните. Той е богат на витамин B и минерали, като калий, калций, магнезий, фосфор и силиций.

Действие на хряна:
– възбужда апетита
– подобрява храномсилането
– жлъчегонно
– антиревматично
– противомикробно
– диуретично.

Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и диуретичния ефект.
Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на диабет.
Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.

hren zelen
зелени листа на хрян

Хрянът не притежава специфичен аромат, но при рязане или стъргане, ензими от разрушените коренни клетки разграждат съдържимото съединение синигрин, което води до образуването на горчично масло – алил изотиоцианат. Именно това съединение придава силно „горчивия“ вкус на храни като горчица и уасаби. В него са налични множество съединия на сярата, които имат силен антибиотичен ефект и могат ефективно да потискат бактериални инфекции.

hren

Компрес от хрян облекчава ставните болки
Необходимо: Коре от хрян, марля за компрес
Приготвяне: Настържете корен хран и сложете върху парче марля и поставете върху засегнатото място. Важно е платът да бъде в контакт с кожата (не слагате сместа от хрян върху кожата!). Ако усетите леко парене трябва да премахнете кърпата, тъй като хрянът може да предизвика кожни мехури и изгаряния. Преди и след прилагането на процедурата е необходимо да намажете кожата със зехтин.

hren 1

Хрян при синузит
Едно средство от традиционната народна медицина обаче има висока ефективност при нехронични синузити.
Необходимо: резен прсен хрян
При запушен нос и други симптоми на синузит се взимат 1-2 малки резънчета от хряна и се задържат в устата докато вкуса им не изчезне или стане нетърпимо люто. Може да се приема и половин чаена лъжица настърган хрян или дори цяла, за по-смелите, както и за любителите на лютото. След което следва почти мигновено очистване на натрупани назални секрети и въздухоносните пътища се освобождават, а контакта на лигавицата със серните, летливи съединения има умерен бактерициден ефект.

Характерно за синузита е подуване и силно дразнене на лигавицата, затруднено дишане, течение от носа, запушен нос и дори лицеви болки и главоболия. Понеже синусите имат извити каналчета, повечето лекарствени средства не могат да достигнат всички засегнати от инфекцията места, дори специализирани капки и спрейове често са неефективни и се налага орален антибиотичен прием, нагревки и други процедури.
Този метод не бива да замества лечението на хроничен синузит, служи само за облекчаване на моментно състояние или обостряне, когато не са достъпни по-добри медикаменти. Ако симптомите на заболяването продължават повече от 7 дни или е налично силно главоболие – необходима е лекарска намеса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории