Последни Рецепти
Последни Статии

Зюмбюл

Добавено в Готварски статии, Цветя и градина

Добави към моето меню

Зюмбюл / Hyacinthus
Зюмбюл, цвете за 8 март

Зюмбюлът е символ. Когато дойдат пролетните празници неговият аромат изпълва душите ни с пролетното очакване.
“Ако имах само два залъка хляб, бих продал единия, за да си купя зюмбюл, който да нахрани душата ми” тези думи ги приписват на самия пророк Мохамед

А така се пее в една от най-хубавите народни песни:
Лале ли си, зюмбюл ли си
Що побърза млад челеби, та заспа,
та не виде какво чудо помина,
лале ли си, зюмбюл ли си, гюл ли си!

zumbul3

Съвременните сортове зюмбюл поразяват с огромното разнообразие на багрите си и неповторим аромат:
Anna Marie – нежно розов
Blue Jacket – наситено син
Karnegie – снежно бял
City of Harlem – бледожълт
Lady Darby – розов
Lord Balfour – виолетов
Maria Christina – прасковен

Това е цветето, което посреща пролетта у дома. През есента купувам лукувици и ги засаждам в саксии, слагам в големите саксии при другите цветя. Още през февруари те запшочват да цъфтят. Около 2-3 седмици те ухаят, а след това увяхват. Тогава режа цвета и оставям листата да повехнат. И така до следвашата година.
В градината също имам много зюмбюли. Така ухаят, те са основно 2 вида, минали през годините – много силно ароматен розов и сини зюмбюли. Помня като малка как пчелите жужаха по тяй и субираха аромата им. И как дядо ми веднъж каза “Ако ставаха и за ядене, а така само душата ти пълнят”.
В градината избирам слънчеви места, на припек и през есента слагам лукувици и тама.

Зюмбюлите (Hyacinthus) са едни от най-популярните и обичани цветя. Те са чудесни както в градината, така и отглеждани в саксия.

Родина на зюмбюла е Средиземноморието. На старогръцки хиацинт означава “дъждовно цвете” и това име явно е свързано с цъфтежа му по време на пролетните дъждове. И с легандата за Хиацинт ….

Първи турците започнали да отглеждат зюмбюли през XV век в султанските градини, а през XVI век били пренесени в Западна Европа и Холандия станала тяхна втора родина.

Луковици от зюмбюли (предимно холандски) се продават от много фирми. Аз самата си ги избирам на есенната Флора в НДК. Когато избераме нужните ни сортове, трябва добре да оглеждаме луковиците, за да си изберем здрави луковици.

Зюмбюлите изискват открити слънчеви места, може да се засадят и на лека полусянка около дървета и храсти. Почвата трябва да е плодородна, с богато съдържание на хумус и непременно да е отцедлива. Най-подходящото време за засаждането им е едновременно с лалетата – през октомври-ноември. Дълбочината на засаждането зависи от размерите на луковицата – обикновено 3 нейни височини. Разстоянието между отделните растения е около 15 см. В посадъчните ямки може да се сложи малко добре прегорял тор.

След прецъфтяването цветоносът се отрязва високо, а листата е най-добре да се оставят да пожълтеят и отмрат по естествен начин. По този начин в луковиците се натрупват най-много хранителни вещества, нужни за следващия цъфтеж.

Не е нужно да се вадят зюмбюлите всяка година от почвата, достатъчно е да се делят и разсаждат през 3-4 години. Ако по някакви причини трябва да ги извадим, например да освободим лехата за други цветя, това става в началото на лятото. Съхраняват се на топло,проветриво място до засаждането.

Размножаването на зюмбюлите става най-лесно, като се отделят малките луковички (детки). Те се образуват около майчината луковица по 3-4 годишно. Отделянето им става по време на покоя (през лятото). Засаждат се веднага и зацъфтяват след 2-3 години.

Зюмбюлът е едно от най-предпочитаните луковични растения за форсаж (предизвикване на цъфтеж през зимата). В цветарските магазини се предлага богат избор от подготвени за това луковици. Те може да са посадени в саксия или да са поставени в стъклен съд, в който само трябва да налеем вода. Придружени са от специална инструкция за отглеждането им.

Можем да форсираме и зюмбюли от собствената си градина. Избират се едри, здрави, плътни луковици. Засаждат се по една или по няколко в саксии с рохкава песъчлива почва. Луковиците се заравят до 2/3 от височината им с пръст, като връхчетата им трябва да са на едно равнище с ръба на саксията. Поливат се със студена вода и се настанява на тъмно и прохладно (6-10 градуса) място. При изсъхване на почвата се полива внимателно. Вкореняването става за 2-3 месеца, след което започва растежът. Когато младите растения достигнат 10 см на височина, се пренасят на светло и топло място. Поливат се и се оросяват редовно. След 3-4 седмици зюмбюлите разцъфтяват.

ползвани са материали от gradinata.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории