Последни Рецепти
Последни Статии

Пеенето помага при хъркане

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

По статистика от хъркане страдат 24% от жените, 40% от мъжете и 10% от децата. Хъркането не само пречи на околните, но е и вредно за самия хъркащ. Установено е, че хроническото хъркане води до намаляване на сивото вещество и може да повлияе на намаляване на умствените способности.

sleeping
Ако вашата половинка хърка знаете до какви проблеми може да доведе това. Оказва се, че пеенето може да помогне. Отговорете на въпроса за себе си, за да разберете, че ситуацията с хъркането не е безобидна, в някои случаи може да доведе и до трагикомични ситуаиции
– Вие хъркате ли
– Да, понякога когато съм болна или неспокойна
– Аз – не, но половинката хърка
– Късмет, нито аз, нито половинката ми хъркаме
Проведен е експеримент с участието на 100 човека, който показва, че ако всеки ден се пее може да се избавите от хъркането, както и от апное – това е състояние в което може да се прекъсне дишането по време на сън.

Пеенето помага при хъркане

В хода на изследването участниците са пеели по 20 мин всеки ден. Останалите участници в контролната група – не. След 3 месеца при тези, които са пеели се наблюдавало понижаване на гръмкостта, честотата и интензивността на хъркането, в сравнение с тези, които не са пеели.

Източник International Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории