Българин с Оскар за кулинарна фотография
Добави към моето меню
Български фотограф взе награда за кулинарна книга в Китай
Българският фотограф Илиан Илиев, който живее и работи в Кеймбридж, получи престижна първа награда в категорията “Най-добра книга за професионалисти” (“Best book for professionals”) за книгата си “The Bulgarian Chefs” (“Българските готвачи”) на авторитетния световен кулинарен конкурс в Китай Gourmand World Cook Book Awards, който се проведе в последните дни на май 2018 г.
Наградата се смята за кулинарен “Оскар”, а Илиев, който снима предимно в областта на кулинарията, представя в книгата 20 от най-добрите български готвачи.
Книгите “Cooking with Yogurt” и “The Bulgarian Cheese Cookbook” също са били сред наградените на конкурса през 2016 г.
По време на събитието се проведоха конференции и презентации, свързани с храна вино и туризъм, а българският тим беше представен от Илиан Илиев и Елица Божинова, наричана “кралицата на шоколада”.
В България Илиан Илиев, който живее и работи във Великобритания, е познат с проекта му „Edible Art“, посветен на изкуството да приготвяш храна и изкуството да я заснемаш, така че да пробуди всички сетива.
Ето какво казва Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Да снимаш значи да виждаш. За да може да снимаш хубави снимки, трябва да ги видиш първо. Ти създаваш снимката в първия си поглед и след това е само майсторството. Така че дали снимаш балерини или храна, винаги трябва да хващаш детайла, трябва да хванеш интересното, това, което останалите не го виждат.
Повече от 20 години той се занимава професионално с фотография, като основните посоки, в които работи, са фотография на храна, рекламна и продуктова фотография. Той развива свой уникален стил, като балансира комерсиалните послания с остро артистично око. Освен фотограф, той е страстен и вдъхновен готвач.