Българин с Оскар за кулинарна фотография
Добави към моето меню
Български фотограф взе награда за кулинарна книга в Китай
Българският фотограф Илиан Илиев, който живее и работи в Кеймбридж, получи престижна първа награда в категорията “Най-добра книга за професионалисти” (“Best book for professionals”) за книгата си “The Bulgarian Chefs” (“Българските готвачи”) на авторитетния световен кулинарен конкурс в Китай Gourmand World Cook Book Awards, който се проведе в последните дни на май 2018 г.
Наградата се смята за кулинарен “Оскар”, а Илиев, който снима предимно в областта на кулинарията, представя в книгата 20 от най-добрите български готвачи.
Книгите “Cooking with Yogurt” и “The Bulgarian Cheese Cookbook” също са били сред наградените на конкурса през 2016 г.
По време на събитието се проведоха конференции и презентации, свързани с храна вино и туризъм, а българският тим беше представен от Илиан Илиев и Елица Божинова, наричана “кралицата на шоколада”.

Рецепта за таратор с моркови © Илиан Илиев
В България Илиан Илиев, който живее и работи във Великобритания, е познат с проекта му „Edible Art“, посветен на изкуството да приготвяш храна и изкуството да я заснемаш, така че да пробуди всички сетива.
Ето какво казва Илиан Илиев, кулинарен фотограф: Да снимаш значи да виждаш. За да може да снимаш хубави снимки, трябва да ги видиш първо. Ти създаваш снимката в първия си поглед и след това е само майсторството. Така че дали снимаш балерини или храна, винаги трябва да хващаш детайла, трябва да хванеш интересното, това, което останалите не го виждат.

© Илиан Илиев
Повече от 20 години той се занимава професионално с фотография, като основните посоки, в които работи, са фотография на храна, рекламна и продуктова фотография. Той развива свой уникален стил, като балансира комерсиалните послания с остро артистично око. Освен фотограф, той е страстен и вдъхновен готвач.