Последни Рецепти
Последни Статии

Има ли полза от умереното пиене?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

– Мит ли е, че умерената консумация на алкохол е полезна за сърцето?
– Много е казано за ползата от чаша червено вино, но зависи от количеството и да не е всяка вечер
– При сърдечно съдови заболявания се препоръчва умерена консумация на алкохол за разширяване на кръвоносните съдове, за да не се натрупват плаки в артериите или да предизвикат инфаркт
Учени поставят под съмнение ползата от умереното пиене

alcohol pix

Изследване публикувано през 2016 г. в което унгарски учени проследили състоянието на близо 2000 пациенти, които се подложили на компютърно-томографска ангиография – минимално инвазивен метод за оглеждане на кръвоносните съдове. Не била открита връзка между навиците на хората да консумират алкохол и риска от запушване на артериите им.
Получените резултати оборват тези от предишни изследвания, които свързаха умерената консумация на алкохол с по-малък риск от сърдечни болести, при които плаки се натрупват в артериите и могат да предизвикат инфаркт.

“Не открихме връзка между наличието на коронарна болест на сърцето и консумацията на алкохол”, заяви д-р Юлия Каради от Центъра по сърдечни и сърдечносъдове болести към университета Земелвайс в Будапеща, Унгария. „Затова не можем да потвърдим защитната роля на умерената консумация на алкохол. Същевременно няма доказателства, че тежкото пиянство увеличава риска от запушване на артериите”.

wine red pix

Ново изследване публикувано през 2019 в сп. “Лансет”поставя под съмнение ползата за здравето от едно или две питиета на ден.

Проучването, направено в Китай, показва, че умерената консумация на алкохол е свързана с леко завишен риск от инсулт и високо кръвно налягане. Авторите му обаче не са установили дали малките количества алкохол повишават опасността и от инфаркт.
Резултатите оспорват широко разпространеното схващане, че хората, които пийват чашка или две на ден, са изложени на по-нисък риск от инсулт и проблеми със сърцето в сравнение с въздържателите.

Твърдението, че алкохолът оказва някакъв вълшебен защитен ефект, не почиват на сериозна научна основа“, пише Ричард Пето от Оксфордския университет, един от ръководителите на изследването.
Специалистът отбелязва, че откритието е приложимо и към други популации извън Китай, както и към други питиета като бира и вино, въпреки че изследваните лица са консумирали основно твърд алкохол.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории